JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Nu är det klart – kvicksilver ska bort från lampor och lysrör. Nästa år förbjuder EU majoriteten av användningen efter initiativ från Kemikalieinspektionen och Energimyndigheten, skriver myndigheten.

– Det här är ett fantastiskt besked för miljön och människors hälsa, säger Johanna Löfbom, utredare på Kemikalieinspektionen, i ett pressmeddelande.

Sedan 2006 har EU stegvis fasat ut kvicksilver och användningen är idag kraftigt begränsad.

Ändå har det varit tillåtet att använda kvicksilver i vissa lampor och lysrör i väntan på mer energieffektiva alternativ. Detta trots att kvicksilver är ett mycket farligt miljögift. Det är en lättflyktig metall som kan spridas långa sträckor via luften som kvicksilverånga. Kvicksilver kan inte heller brytas ned utan ansamlas i mark, i vatten och i levande organismer.

Lysrör – som brukar kallas Sveriges vanligaste ljuskälla – är ett exempel på ljuskälla som innehåller kvicksilver. Lysrör används i offentliga miljöer som skolor, kontor, sjukhus, industrilokaler men även i privata bostäder.

Ett gemensamt initiativ från Kemikalieinspektionen och Energimyndigheten har lett till att EU nu beslutat att från och med 2023 fasa ut nästan all kvicksilverbaserad belysning. Tiden är kommen då det idag finns ett stort utbud av effektiva och kvicksilverfria LED-rör och LED-plattor som kan ersätta lysrör och lampor med kvicksilver.

Ytterligare en effekt av EU-beslutet är att energiförbrukningen skruvas ner.

– När ljuskällor med kvicksilver nu fasas ut till förmån för LED-belysning räknar vi med en energibesparing på cirka 310 miljarder kWh och en minskning av kvicksilver med ca 5,4 ton inom EU fram till 2035, påpekar Peter Bennich, på Energimyndigheten i pressmeddelandet.

Det färska beslutet kompletterar de skärpta krav på energieffektivitet som ställs på belysning i förordningen om ekodesign, som började gälla 1 september 2021.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus