JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Första fabriken för elflygplan

Heart Aerospace storsatsar på en fabrik för batteridrivna flygplan i Göteborg. Den första modellen rymmer 30 passagerare och ska vara klar till 2028. På beställarlistan finns bland andra SAS.

Företaget sysselsätter idag 130 personer från 23 olika länder i utvecklingen av den första modellen, ett batteridrivet regionalt flygplan för 30 passagerare.

Den nya industrianläggningen på Säve, som kommer att få namnet ”Northern Runway”, omfattar nytt huvudkontor för Heart Aerospace, forsknings- och utvecklingscentrum, prototyphangar, testflyghangar samt en slutmonteringshall.

Säve flygplats har ingen kommersiell flygtrafik, vilket ger företaget en egen start-och landningsbana.

– Vi är extremt stolta över att Heart Aerospace väljer Göteborg för det här steget i sin expansion. Förutom att bolaget växer till 500 anställda i första fasen bedömer vi att etableringen skapar ytterligare drygt 500 svenska jobb till 2025, och ännu fler när serietillverkningen börjar, säger Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg, i ett pressmeddelande.

Samtidigt meddelade bolaget att ytterligare två företag går in med ungefär 50 miljoner kronor vardera: den svenska försvarskoncernen Saab och flygbolaget Air Canada. Den senare kommer dessutom att köpa 30 exemplar av ES-30.

Vidare har BRA, Air New Zealand och Icelandair skrivit avsiktsförklaringar om att köpa planet.

SAS har tecknat ett så kallat ”Letter of Support” om att köpa in flera ES-30 för sina regionala linjer med start år 2028.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)