JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bidens solsatsning tycks löna sig

USA:s kapacitet för att producera solceller dubblerades under andra halvåret i fjol. Förklaringen är gissningsvis den gigantiska sponsring av tillverkning inom omställningsmarknaden som landet införde i augusti.

Världens fjärde största solpanelstillverkare, kinesiska JA Solar, bygger sin första solpanelsfabrik i USA och produktionen kommer att starta redan innan årets slut.

JA Solar investerar drygt 600 miljoner kronor och skapar 600 jobb i Phoenix för en årsproduktion på 2 GW.

Förklaringen till investeringen tros vara de stora skattesubventioner som USA beslutade om i augusti för USA-tillverkade komponenter inom sol-, vind- och batteri-marknaden. Syftet med de riktade subventionerna är att minska USA:s beroende av produktion i Kina.

Strax innan annonserade Koreanska Qcells att företaget ska tillverka 3,3 GW i Georgia – hela kedjan från wafers till solpaneler. Plus 2 GW solpaneler, slutmonteringen, i ytterligare en anläggning i Georgia.

First Solar meddelade i november att det år 2025 ska öppna sin fjärde anläggning för produktion av solcellsmoduler i Alabama, med en kapacitet på 3,5 GW.

Jämförelsevis tillverkas 4,5 GW solpaneler i USA idag.

EU grundade i december en solcellsallians som lobbar för motsvarande subventionsprogram inom EU – läs mer i nästa nummer av Elektroniktidningen.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)