JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nu går det att tala med robothunden

Robothunden Spot kan nu – i labbet – tala i naturligt språk med sina användare. Den lärs även att följa enkla röstkommandon.

AI-konsulten Santiago Valdarrama är den som leker med möjligheterna, i samarbete med Levatas som är partner till Spots tillverkare Boston Dynamics.

I ett filmklipp som Santiago Valdarrama postat på Twitter frågar han bland annat ”hur mycket batteri har du kvar?”, ”hur många inspektioner ingår i ditt nästa uppdrag?" och ”står du upp just nu?”.

Spot svarar på frågorna, på den sista frågan med en nickning. 

Rösten genereras av kod från Google. Konversationsklienten är den välkända Chat GPT från Open AI. Rösttolkningen görs av neuronnätet Whisper, också från Open AI. 

Det är standardversionen av Chat GPT som används. Chat GPT matas med beskrivningar av uppdrag och insamlade data. Därefter kan den prata om uppdragen i naturligt språk.

All uppdragsdata ryms inte som indata, därför anpassas först vilka data Spot får till den fråga som ställs.

ChatGPT:s välkända fabulerande ska inte vara ett problem, tror Santiago Valdarrama, eftersom de frågor som ställs bara handlar om den bakgrundsdata som matats in.

Levatas och Santiago Valdarrama har lärt Spot att lyda enkla kommandon. Spot kommenderas att backa undan en bit, och då gör den det.

– Vi har förprogrammerat vissa åtgärder. Den går ett par meter när vi ber den att gå i en viss riktning, säger Santiago Valdarrama.

Han pratar om projektet i en twittertråd.

Elektroniktidningen vet inte var ChatGPT körs, men Spot har en inbyggd AI-optimerad Nvidia Jetsondator som bland annat kan läsa av analoga och digitala mätartavlor, lyssna efter konstiga ljud och upptäcka rostangrepp.

Spot säljs av Boston Dynamics och kostar ett par miljoner kronor. Den kan beskrivas som en 5G-uppkopplad mobil sensornod som kan gå i trappor, över stock och sten, upp och nerför backar, i värme och kyla. Tillämpningen är övervakning i besvärliga eller farliga miljöer.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)