JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Altris tar in 50 miljoner kronor

För ett år sedan tog batteriföretaget Altris in 100 miljoner kronor i en så kallad A-runda. Nu kompletteras det med ytterligare 50 miljoner samtidigt som företaget får ny vd och finanschef. Pengarna ska användas för att kommersialisera produktionen av det egenutvecklade katodmaterialet till natriumbatterier.

Altris knoppades av från Uppsala universitet så sent som år 2017 för att kommersialisera en tillverkningsmetod för ett natriumbaserat katodmaterial som kan ersätta litium, kobolt och nickel i laddningsbara litiumjonbatterier.

Materialet blir både billigare och miljövänligare än dagens alternativ. Det består av järn, kväve, natrium och kol vilket företaget fyndigt döpt till Fennac (FeNNaC). Inom kemin är det däremot känt som ”Preussiskt vitt”.

Den stora tillämpningen för natriumbatterier är stationär lagring.

I mars förra året tog bolaget in 100 miljoner kronor från band annat Molindo Energy, Northvolt och EIT InnoEnergy.

Pengarna ska användas för att skala upp produktionen av Fennac till 2000 ton per år vilket räcker till 1 GWh färdiga battericeller. Nu lägger ägarna och ledningen in ytterligare 50 miljoner kronor i väntan på B-rundan som förväntas gå i lås senare i år.

Björn Mårlid utses samtidigt till vd. Han kommer närmast från den franska batteritillverkaren Saft där han arbetat i mer än 20 år. Christer Bergqvist blir ny ekonomichef, han kommer närmast från Norrsken där han haft motsvarande roll och dessutom varit partner.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)