JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Doktorsavhandling: Hon vill lära robotar interagera med ljud

Språkvetaren Hannah Pelikan har ägnat sina doktorandstudier åt användningen av ljud för att interagera med robotar. Idag försvarar hon sin avhandling på Linköpings universitet.

Om du pluggar i Linköping och undrat över varför campus autonoma buss ibland spelat ”hjulen på bussen snurrar runt, runt, runt”, så var det doktoranden Hannah Pelikans verk. Hon har utforskat design av ljudinteraktion med robotar.

Hon har dessutom gjort egna studier på verklig robotinteraktion bland annat med leksaksroboten Cozmo.

Och så har hon några svar på frågan varför det är så svårt att implementera självkörande bilar.  

Elektroniktidningen talade med Hannah Pelikan när hon just inledde sina doktorandstudier.

Hannah Pelikan, förhoppningsvis snart doktor. 

Det unika med henne är att hon analyserar robotarna nästan som om de var människor. Eller nja, närmare bestämt analyserar hon robotinteraktionen med metoder som hon plockat över från språkvetare som utvecklat dem för att att studera interaktion mellan människor.

Det innebär bland annat att interaktionen dokumenteras mycket detaljerat. En transkribering av en interaktion innehåller mycket mer än bara vad som sades. Kroppsspråk, hummanden, blickar, timing, med mera, är meningsfulla pusselbitar i en interaktion.

Det finns skäl att tro att AI-konversation borde få en renässans nu, i och med de otroliga resultaten från stora språkmodeller som Chat GPT. Så den som vill designa en mer mänsklig röstkonversation borde vara intresserad av Hannah Pelikan resultat och metoder.

Avhandlingen finns att ladda hem här.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)