Addera lite grafen med nanopartiklar i kisel så blir anodmaterialet bättre. Tekniken, som utvecklats med stöd av innovationsprogrammet SIO Grafen, kan bli verklighet inom tre år.
Det är Mittuniversitetet i Sundsvall som tillsammans med Uppsala universitet, grafentillverkaren 2D fab och kiseltillverkaren Vesta SI som sedan 2017 jobbat med att skapa batterier som är långt mycket mer effektiva än dagens litiumjonbatterier.
Resultaten visar att grafen i sig leder till förbättrade elektriska egenskaper på grund av dess ledningsförmåga och ytarea. Här fungerar grafen bäst som additiv vilket är gynnsamt för skalbarhet av tekniken plus att grafenets tjocklek går att variera från enlagers till multilagers vilket gör det möjligt att optimera slutprodukten på kostnad och funktion.
Projektet har även optimerat och förenklat tillverkningen av nanopartikelkislet som är en del av kompositen.
– Vi ser bra prestanda hittills. Nu sker uppskalningstester av tekniken, säger Manisha Phadatare som är forskare på Mittuniversitetet i ett pressmeddelande.
Tekniken har initialt provats under uppskalningsbara förhållanden och kunskapen har förmedlats till företagspartnerna. Det finns en plan för en fortsatt utveckling via ett demonstratorprojekt.
Själva tekniken kommer att göras publik via vetenskaplig publicering men det har också startats ett bolag för att kommersialisera processen.