JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Världens längsta undervattenskabel klar

Vikingalänken är klar – en 765 km lång kabel med en kapacitet på 1,4 GW mellan Bicker Fen i Lincolnshire i Storbritannien och Revsing i södra Jutland i Danmark.

Kabeln i sig var färdigdragen i början av augusti. Men man ska inte ropa hej innan man är äver sjön och det som vi närmare bestämt firar nu är att kabeln har genomgått ett sluttest på 735 kilovolt. Normalt ligger spänningen på 525 kilovolt likspänning.

Den sista milstolpen blir när Viking link tas i drift i november eller december. Då får Storbritannien en bättre access till norra Europas elmarknad Nordpool.

Projektet hade en budget på 24 miljarder kronor när det beslutades år 2017. Det drivs mellan ländernas respektive kraftnätsbolag Energinet och National Grid.

Kabeln har tillverkats och dragits av italienska Prysmian Group och danska NKT. Siemens byggde landstationerna.

Kabeln väger 40 kg per meter.

Vind genererade en tredjedel av Storbritanniens el under första kvartalet i år, för första gången passerandes naturgas. Kärnkraft och import levererade tillsammans en fjärdedel, lika mycket vardera.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus