JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Northvolt får låna 52 miljarder

Northvolt får det största ”gröna lån” som någonsin getts i Europa, enligt ett pressmeddelande från företaget.

Northvolt pekar speciellt på sina projekt i Skellefteå – katod- och cellfabriken Ett och återvinningsanläggningen Revolt – och säger att lånet kommer att underlätta expansionen av dem.

De fem miljarder dollarna kommer från en grupp av 23 kommersiella banker samt Europeiska investeringsbanken och Nordiska investeringsbanken. 1,6 miljarder dollar av lånet är återfinansiering av existerande lån. Northvolts pressmeddelande ger fler tekniska detaljer.

Northvolt har härmed säkrat drygt 13 miljarder dollar i eget kapital och skulder för att möjliggöra expansion av sina projekt i Skellefteå, Gdansk, Heide, Göteborg, Borlänge, San Leandro, Montreal, Fredrikstad och Setúbal.

Produktionen på Ett är långt från sitt slutmål, men Northvolt har redan beställningar till ett värde av 55 miljarder dollar från bland annat BMW, Fluence, Scania, Volvo Cars och Volkswagen.

Northvolt grundades 2016 och har idag drygt 5 000 anställda. Den stora produkten kommer att vara battericeller men Northvolt raffinerar även råmaterial, tillverkar katoder, tillverkar batterisystem och återvinner batterimaterial.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)