JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fond ska säkra batterimaterial åt EU

EU:s checkhäfte EIT Innoenergy presenterar tillsammans med den europeiska riskfinansiären Demeter en europeisk fond på 500 miljoner euro som ska hjälpa till att utveckla en ”motståndskraftig och diversifierad leveranskedja för råmaterial till batterier”.

EU vill minska beroendet av utländska råmaterial som litium, nickel, kobolt, mangan och grafit. Helst vill EU skapa ett helt eget oberoende ekosystem. 

Nu bildas en fond som ska göra sitt bästa för att se till att det händer – EBA Strategic Battery Materials. EBA står för European Battery Alliance, som är den allians som pushat fram europeiska batteriinvesteringar som Northvolt och som leds av den nya fondens ena partner, EIT Innoenergy.

Dels kommer fonden att stödja Europas eget ekosystem i form av gruvor, bearbetning, raffinering och återvinning.  Dels kommer den att stödja råvaruförsörjning från partners som Kanada, Namibia och Argentina. Det egna ekosystemet ska dock få minst 70 procent av investeringarna.

Initiativ och stimulanser från offentliga och privata aktörer är enligt fonden vanligen mest fokuserade på mogna projekt. 

Lowina Lundström

– Vi behöver också fokus på råmaterialprojekt i tidiga skeden, som projektutveckling (scoping) och genomförbarhetsstudier, som syftar till en hållbar, spårbar och transparent leveranskedja för batterimaterial, säger Lowina Lundström, medlem av styrelsen och nytillsatt vd för EIT InnoEnergy Scandinavia

– Och det är precis vad EBA Materials Fund kommer att leverera.

Demeter är ett av de största europeiska bolagen inom private equity- och riskkapital.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)