JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel lanserar Altera

I oktober i fjol meddelande Intel att den programmerbara logiken, Programmable Solutions Group (PSG), skulle knoppas av i ett separat bolag. Inte helt otippat återtar verksamheten namnet Altera.

Det var under en webbsändning den 1 mars som vd:n Sandra Rivera tillsammans med verksamhetschefen Shannon Poulin presenterade bolaget och dess strategi.

Ambitionen är att ta en större del av FPGA-marknaden som generöst räknat kan vara värd uppåt 55 miljarder dollar om några år.

Sandra Rivera anser att Altera är bra positionerat och leder utvecklingen. Hon påpekade bland annat att företaget varit först med att lansera transceivrar på 116 Gbit/s liksom optisk koppling på chipet.

Artificiell intelligens var så klart ett annat ämne som lyftes fram. Förutom AI-optimerade DSP-block har företaget utvecklingsverktygen FPGA AI Suite och OpenVINO som genererar optimerad IP baserat på standardramverk som TensorFlow och Pytorch.

Vi fick under sändningen inte veta något om finansiella mål eller en eventuell börsnotering men produktportföljen fick en stor del av tiden.

Den består av:

  • Agilex 9 är i volymproduktion. Enligt Altera har den branschens snabbaste AD-omvandlare vilket passar bra i radar- och militär- och rymdtillämpningar.
  • Agilex 7 F-serien och I-serien är även de i produktion. De passar för beräkningsapplikationer med hög bandbredd som datacenter, nätverk och försvar. Enligt Intel har FPGA-logiken dubbelt så bra prestanda per watt som konkurrenterna.
  • Agilex 5 är en mellanklass-FPGA som håller på att rullas ut. Enligt Intel är det den enda FPGA:an med AI-acceleratorer, prestanda i toppklass och 1,6 gånger bättre prestanda per watt jämfört med konkurrerande produkter. Den passar inbyggda system och edge-applikationer. För den som vill testa finns utvecklingskort från åtta olika partners.
  • Agilex 3 lanseras inom kort. Det är den enklaste FPGA-familjen för bland annat moln-, kommunikations- och edge-applikationer.

Presentationen går att se i efterhand (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)