JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Klart: EU:s reglering av AI

I mars röstade Europaparlamentet ja till förslaget hur artificiell intelligens ska regleras. Nu har även Ministerrådet godkänt det som kallas AI Act vilket innebär att bara formalia återstår innan det kan publiceras i EU:s officiella tidning.

Förberedelsearbetet startade redan 2018 och förslaget till reglering kom 2021. Som det ser ut nu kommer de första delarna av AI Act att träda i kraft redan i slutet av året, sex månader efter det att AI Act publicerats i det som kallas Official Journal.

EU:s AI Act sorterar AI-system i tre kategorier: låg risk, hög risk och de som ska förbjudas. I kategorin låg risk finns bland annat chatbottar. System som ska förbjudas inkluderar de som tillämpar subliminala teknologier för att undermedvetet påverka individer. Men även de som utnyttjar svaga grupper med risk för deras hälsa, alternativt egendom, eller används av offentliga aktörer för social rankning samt system som använder biometri i realtid för brottsbekämpning på offentliga platser kommer att förbjudas, enligt AI Act.

AI-system i kategorin hög risk berör säkerheten i vissa fysiska produkter men utpekade tjänster och verksamheter som är viktiga för medborgarna kan ingå. Förslaget listar bland annat tjänster som erbjuder utbildningsplatser, utlyser anställningar och tjänster som ger medborgarna tillgång till offentligt stöd och bidrag. Även system som beräknar kreditvärdighet och system som kan användas för att prioritera insatser vid brand eller olyckor, kan vara högrisksystem.

SMARTA TJÄNSTER inom vital infrastruktur som vägtrafik, energi och vattenförsörjning anses också utgöra en hög risk. Regleringen omfattar därmed även digitala infrastruktur som är en del av effektivare transporter, en fungerande energimarknad och i förlängningen även klimatomställningen.

Elektroniktidningen hade en längre artikel om EU AI Act för ett år sedan.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)