JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IEA: Omställningen kan halvera energipriserna

Det lönar sig att implementera en nollvision för klimatutsläpp, och ju fortare det sker, desto mer. Det hävdar IEA i en ny rapport.

Efter att ha räknat på saken drar rapporten slutsatsen att en snabb utrullning av ren teknik gör energi billigare, inte dyrare.

IEA har en plan som kräver mer initiala investeringar än vad politikerna planerar idag. Belöningen blir att driftkostnaderna för det globala energisystemet minskar med mer än hälften under det kommande decenniet jämfört med en bana baserad på dagens riktlinjer. 

Ren energiteknik som sol och vind är idag ofta mer kostnadseffektiv över sin livslängd än energiteknik som är beroende av konventionella bränslen som kol, naturgas och olja. 

Behovet att öka de initiala investeringarna gäller särskilt framväxande och utvecklande ekonomier. Där släpar investeringar i ren energi efter på grund av verkliga eller uppfattade risker som hindrar nya projekt och tillgång till finansiering.

Fördelarna med en snabbare energitransition skulle enligt rapporten sippra ner till konsumenterna. Kostnaderna skulle bland annat bli med förutsägbara.

Rapporten heter Strategies for Affordable and Fair Clean Energy Transitions.

Läs mer här (länk).

IEA (International Energy Agency) bildades 1974 som svar på den oljepriskrisen och har idag för närvarande 31 medlemsländer.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)