JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Altris och Stora Enso gör ligninbaserad anod

Skogsbolaget Stora Enso har under flera år arbetat med att ta fram en process för att ersätta grafit i anoder till battericeller med lignin, en restprodukt vid pappers- och massatillverkning. Nu ska företaget tillsammans med uppstartsbolaget Altris ta fram en variant anpassat till natriumjonceller.

Snabbare laddning, förnybart och dessutom lägre klimatavtryck. Det var tre argument Stora Enso lyfte fram när Elektroniktidningen skrev om Lignode, företagets ligninbaserade alternativ till grafit hösten 2021 (länk).

Då var siktet inställt på litiumjonceller. Nu breddas det med natriumjon genom samarbetet med Altris. Tillsammans vill företagen skapa en natriumjoncell baserad på en större andel cirkulära och gröna material som dessutom är lokalt producerade.

Stora Enso har en fabrik i finska Sunila, nära Kotka, med en produktionskapacitet på 50 000 ton Lignode per år.

Altris, som utvecklat ett natriumbaserat katodmaterial, släppte de första siffrorna på energiinnehållet för ett år sedan. Själva katodmaterialet ger 160 mA/g medan en färdig battericell ligger på 150 Wh/kg.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)