JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Varslar 15 000 personer

Halvledarjätten Intel ska sänka sina kostnader med tio miljarder dollar fram till slutet av nästa år. En konsekvens är att 15 000 personer, ungefär 15 procent av de anställda, riskerar att mista sina jobb.

– Våra kostnader är för höga och våra marginaler är för låga. Vi behöver djärvare åtgärder för att ta itu med båda – särskilt med tanke på vårt finansiella resultat och utsikterna för andra halvåret 2024, som är tuffare än tidigare förväntat, säger Intels vd Pat Gelsinger i ett pressmeddelande.

Av meddelandet framgår också att intäkterna år 2020 var cirka 24 miljarder dollar högre än 2023, samtidigt som antalet anställda är 10 procent större.

– Utöver våra kostnader måste vi förändra vårt sätt att arbeta – något som många av er delade med er av i vår Employee Experience Survey. Det finns för mycket komplexitet, så vi måste både automatisera och förenkla processer. Det tar för lång tid innan beslut fattas, så vi måste eliminera byråkratin. Och det finns för mycket ineffektivitet i systemet, så vi måste påskynda arbetsflödena, skriver Pat Gelsinger vidare.

Inte bara de anställda påverkas, företaget ska också dra ned på investeringarna och stoppar utdelningen till aktieägarna.

Nyheten skickade ned kursen närmare 20 procent när den släpptes sent igår svensk tid.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)