JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. AI blir Rustkodare i forskningsprojekt

Gammal riskabel C-kod kan rensas bort med hjälp av AI. Det är idén i projektet Tractor från den amerikanska militära forskningsorganisationen Darpa.

Det investeras på flera håll i det nya programpråket Rust. Förhoppningen är att det ska leda till en kodinfrastruktur och inbyggda system med färre buggar och säkerhetshål.* 

Nu startar Darpa ett forskningsprojekt med målet att rensa bort gammal C-kod och ersätta den med Rust. Projektet heter Tractor vilket ambitiöst ska utläsas ”Translating All C to Rust”. 

Rust kan framförallt bli en Nemesis till språket C och dess avkomma C++. De används flitigt idag men är svåra att koda defensivt i. För att vara effektivt har C en semantik som saknar säkerhetsspärrar. Därmed har koden ofta säkerhetshål och attraherar buggar som flugtejp.

Rust tros kunna addera cybersäkerhet på bred front. Och detta utan att kompromissa med effektiviteten. Det har exempelvis inte automatisk skräpsamling, som Java, och är därmed enklare att använda i relatidssystem med strikta krav på responstider.

Det ska gå att programmera defensivt även i C och C++, men Tractor skakar på huvudet åt det angreppssättet, som haft decennier på sig att bevisa sig samtidigt som nya säkerhetshål fortsätter dyka upp. 

Målet för Tractor är att översättningen till Rust ska ske automatiskt med ett minimum av handpåläggning ”med samma kodkvalitet och -stil som en skicklig Rust-utvecklare skulle producera”.  Till slut ska ”hela klassen av säkerhetssårbarheter kopplade till minnessäkerhet som finns i C-program elimineras”.

Alla medel för automatisering är välkomna i Tractor, från klassisk kodanalys till generativ AI.

Du kan visserligen redan idag klistra in C-kod i Chat GPT och andra AI-assistenter och få den översatt till Rust.

– Och ofta får du utmärkt kod, men inte alltid, säger projektledaren för Tractor, Dan Wallach.

– Utmaningen är dramatiskt förbättra automatöversättningen, särskilt för de mest relevanta språkparadigmen.

Den 26 augusti håller Tractor ett online-evenemang om du är intresserad av att delta.

FOTNOT

* Läs vad Elektroniktidningen skrivit om Rust tidigare

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)