JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fyra från Intel bildar Risc V-bolag

Fyra ledande intenjörer lämnar Intel för att istället designa IP för den konkurrerande cpu-arkitekturen Risc V. De hade alla ledande roller i Intels grupp AADG (Advanced Architecture Development Group) som utvecklade en arkitektur enligt nya idéer.

De fyra formade Aheadcomputing den 18 juli efter att tillsammans ha jobbat 80 år på Intel.

I sina presentationer räknar grundarna – Debbie Marr, Jonathan Pearce, Srikanth Srinivasan och Mark Dechene – upp hur många patent de innehar: 40, 19, 50 respektive 15. 

En röst på det sociala forumet Reddit – får tas med en nypa salt – men beskriver det som att Intel inte vågade satsa på en krafttigt omdesignad mikroarkitektur, Royal Core, baserad på AADG-gruppens arbete, utan istället ville plocka russinen ur AADG till andra projekt. Gruppens medlemmar ska därefter ha omplacerats till andra avdelningar.

Nu formar alltså ledande AADG-medlemmar ett bolag kring den öppna arkitekturen Risc V. De talar inte om att tillverka egna chips utan enbart om att licensera IP-design.

Debbie Marr var den som ledde arbetet på AADG. Hon var tidigare bland annat chefsarkitekt för Intels mikroarkitektur Haswell.

Risc V är en uppkomling som skiljer sig från de etablerade arkitekturerna X86 och Arm genom att vara ett helt fritt ekosystem. Arm har strikta designregler och är en arkitektur du måste licensera. X86 är en arkitektur som endast två amerikanska bolag använder, AMD och Intel.

Strax efter att Aheadcomputing bildades, varslade Intel 15 000 anställda om uppsägning

Aheadcomputing annonserar efter personal i ledande roller. Kontoret finns i Portland, Oregon, men Aheadcomputing är öppet för att diskutera distansarbete.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)