JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Arm drar in Qualcomms licens

Om 60 dagar löper Qualcomms licens med Arm ut. Arm har just sagt upp den. De två företagen är i en licenstvist sedan 2022.

Arm höjer tonläget dramatiskt i konflikten med sin kund Qualcomm, en av världens största tillverkare av mobiltelefonprocessorer.

Licensmodellen mellan dem hamnade på bordet när Qualcomm köpte Nuvia år 2021, och då tog för givet att Nuvias produkter därmed täcktes av Qualcomms existerande licens. 

Arm håller inte med. 

Utan att frågan avgjorts har Qualcomm redan adderat Nuvias IP Oryon till sin huvudprodukt,  processorfamiljen Snapdragon. Samtidigt hävdar Arm att den IP Nuvia utvecklade innan Qualcommköpet är olicenserad och alltså inte får användas.

Licensen som Arm nu drar in – för att höja insatsen i konflikten – ger Qualcomm rätten att designa egna processorkärnor på Arms arkitektur. 

Att Qualcomm skulle vara redo att inleda en så omfattande omställning om 60 dagar är otänkbart. Qualcomm har investerat femton år av utveckling i Armarkitekturen och är beroende av sin arkitekturlicens för att kunna konkurrera. 

Arm säljer två produkter: dels IP-kärnor som kunden integrerar i sina kretsar, och dels licenser för kunden att utveckla egna kärnor som följer Arms standarder.

Arm är alltså på sätt och vis konkurrenter med sina egna kunder, som Qualcomm, Samsung och Apple

IP-marknaden kring processorer är just ju turbulent. Konflikten mellan Arm och Qualcomm äger rum mot bakgrund av att affärsmodellerna knakar i fogarna och aktörerna försöker definiera nya roller för sig själva för att säkra en del av den nya kakan.

Dels växer Arm-marknaden från smarttelefoner till nya områden – server och PC. Där har Arm återigen blivit  konkurrent med kunder, som Qualcomm. Där har de alla dessutom en gemensam fiende i form av arkitekturen X86 från duopolet AMD och Intel.

Dels är den öppna arkikekturen Risc V ett långsiktigt hot mot både X86 och Arm. Den kan komma att rita om deras marknad dramatiskt.

En baksida av Arms försök att pressa Qualcomm på mer pengar är att det ökar Qualcomms intresse för att ställa om till Risc V. Qualcomm har inte annonserat planer på att ge Risc V en huvudroll i sina processorer, men är en av många aktörer som använder den och säger sig tro att den har en obegränsad potential.

Snapdragon 8 Elite lanserades i måndags och är den första i en planerad rad av Qualcommprocessorer att använda Nuvios cpu Oryon.

Qualcomm hoppas att Nuvio ska göra Snapdragon till en bättre utmanare av Apples vassa egenutvecklade Armprocessorer. Nuvio bildades av avhoppare från Apples chipdesigngrupp.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)