JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rykte: Intel och Samsung i foundrysamarbete

Intels vd Pat Gelsinger har bett om ett personligt möte med Samsung Electronics styrelseordförande Lee Jae-yong skriver koreanska Maeil Business. Ämnet ska vara ett samarbete på foundryområdet.

TSMC är ohotad etta på foundrymarknaden med lite drygt 60 procent. Tittar man på de senaste generationerna, 3 nm och 5 nm, är andelen över 90 procent.

Samsung startade foundryverksamhet redan 2017 men har inte mer än cirka 11 procent av marknaden. Intel har ännu inte hunnit ut startblocken och har dessutom bara rapporterat AWS och Cisco plus Ericsson som kunder,  men telekomprodukter drar inga volymer.

Ett samarbete skulle kunna sänka företagens kostnader för att utveckla nya processer och dessutom ge geografisk fördel i och med att Intel har fabriker i USA, Irland och Israel medan Samsung har fabriker i Sydkorea, USA och Kina.

TSMC har på senare år börjat satsa utanför Taiwan med fabriker i USA, Europa och Japan under uppförande eller upprampning.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)