JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. De vill kombinera virtual reality och hushållsnära tjänster

En elektriker i Indonesien som byter ett eluttag i en svensk lägenhet via en virtual reality-styrd robot. Det är visionen. Tommy Jonsson och Haris Hadzic tar fram en av pusselbitarna – teknik som gör robotar enklare att programmera.

Vad sägs om att låta en fransk kock laga en femrättersmiddag hemma hos dig? Eller att ta en salsalektion med en danslärare som fysiskt befinner sig i Colombo.

Hur? Jo, genom att låta kocken och läraren sätta på sig virtual reality-utrustning (VR), logga in i din hemmarobot och blåsa liv i den genom att styra dess armar och ben på distans.

Exemplen är förstås framtidsvisioner. Men konceptet att låta människor fjärrstyra robotar är något som stockholmsföretaget Suncom garage just nu arbetar med på ABB:s innovationshubb Synerleap i Västerås.

LÄS ÄVEN

• De vill göra robotarna 
enklare att programmera(länk)

Upplägget går på tvärs mot en idé som är i ropet: att låta allt från lastbilar till dammsugare styra sig själva via artificiell intelligens.

Suncom har nämligen insett att en människa som styr en robot fortfarande kan göra ett betydligt bättre jobb än en robot som styr sig själv.

Man brukar tänka på robotar som bra på repetitiva, noggranna uppgifter. Men med realtidsstyrning via VR kan man dessutom addera intelligens till robotar, och det redan idag.

Ett annat exempel: fjärrstyrda räddningsrobotar.

– Vad skulle du helst vilja räddas av? En robot som styr sig själv eller en människa? frågar Haris Hadzic, en av Suncoms grundare.

Hemmaroboten är en idé Suncom pitchar mot ABB.

– Vi tror att ABB skulle kunna börja bygga hemmarobotar med de erfarenheter de samlat på sig från industrigolvet.

Företaget tänker sig att den framtida hemmaroboten skulle kunna ha en tjänstebutik, ungefär som en smarttelefon. 

– Dagens telefoner har app-butiker för informationstjänster. Vi tror att robotar kan ha något liknande, men för tjänster. Så att människor kan koppla upp sig och styra, och på sätt tillhandahålla tjänster på distans.

Robothårdvaran överlämnar Suncom med varm hand åt ABB. Suncoms egen specialitet är mjukvaran. 

På ABB Synerleap finns industrirobotar och expertis att bolla idén med.

Och kanske finns finansiering, om ABB ser något som är värt gräva vidare i. Idag sker Suncoms utveckling i Synerleap på egen bekostnad.

Hittills har återkopplingen varit uppmuntrande, rapporterar Haris Hadzic. Bland annat efter att de i en demonstration i slutet av april satte ABB-roboten Yumi i rörelse via ett geststyrningsarmband. 

Den demonstrationen var den trevande starten mot framtidens VR-fjärrstyrda robotar. 

Yumi med sina flexibla armar ser lite grand ut som en människa. Den är konstruerad för att riskfritt kunna fysiskt samarbeta med människor – vadderad och med inbyggda spärrar mot att ta i för mycket. 

Den säkerheten ersätter lite grand av behovet av sensomotorisk återkoppling. Framtidens VR-operatör av robotar kommer förmodligen att känna fysiskt i handen vad roboten känner i sitt grepp, för att kunna ge lagom kraft. Men det enda som VR-operatören kan få av Yumi att orientera sig efter är idag kamerabilden. 

ABB har själv testat att styra Yumi via VR, men endast för programmering av arbetsmoment. 

Idén att direkt styra Yumi i realtid kommer från Suncom.

– Detta är en ny approach inom robotstyrning för ABB, säger Haris Hadzic.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)