JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Suncom vill göra robotarna enklare att programmera

Det är mycket programkod kvar till Suncoms vision om VR-fjärrstyrda robotar. På vägen dit hoppas företaget kunna ta fram verktyg som gör det enklare att programmera ABB-robotar.

LÄS ÄVEN

• Med VR kan kroppsarbete och distansarbete kombineras (länk)

Robotprogrammering ska vara enkel för att vara effektiv och för att kunna bjuda in så många som möjligt i robotarnas ekosystem.

Dels till framtidens robotarns tjänstebutiker (läs mer om det här!) men gärna redan idag.

Det konkreta första steg som Suncom sysslar med på ABB:s innovationskluster Synerleap, är att integrera VR-gränssnitt och robotar med varandra. 

Idag finns en utvecklingsmiljö för att ta fram kod som kommunicerar med geststyrningsarmbandet Myo. 

Innan sommaren ska motsvarande finnas för VR-headsetet HTC Vive, som räknas som state-of-the-art av dem som hänger med i VR-tekniken.

På robotsidan har Suncom utvecklat ett Javagränssnitt för ett realtidsrobotprotokoll som stöds av många ABB-robotar, bland dem Yumi.

Nästa steg är att sy ihop Vive och Yumi. 

Det kan komma att ske via Robot Web Services (RWS) som är ett av flera gränssnitt som ABB har till sina robotar. 

Det här ett spännande etappmål. Suncom tror sig nämligen kunna förbättra RWS genom att ta fram ett gränssnitt där användaren enkelt kan sätta Yumi i rörelse genom att  plocka och välja mellan olika tillgängliga kommandon.

Gränssnittet kan komma att användas för att programmera och styra Yumi, och också för att testa den. Men på ett mycket enklare sätt än idag: utan att användaren behöver vara programmerare eller ens röra vid någon programkod.

– Detta är vi i diskussioner med ABB om, för det skulle vi kunna bygga åt dem. 

– Genom att förbättra webbtjänsten skulle ABB kunna attrahera fler utvecklare, även sådana som inte behärskar ABB:s robotprogramspråk Rapid. 

Exakt hur Suncom kommer att gå tillväga för att ta fram sin bättre utvecklingsverktyg vill företaget ännu inte gå ut offentligt med. 

Det existerar en underliggande teknikplattform som hjälper Suncom att bygga verktygen, men den vill Suncom tillsvidare hålla hemlig.

– Vi är ett litet företag och vi vill inte bli slukade av de stora fiskarna på en gång, säger Haris Hadzic.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)