JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Paketerar 25 års asicutveckling i IP-block

Karlstadsföretaget Shortlink har designat asicar sedan mitten av 90-talet. Nu har företaget förpackat en del av de egenutvecklade IP-blocken för att kunna sälja dem till andra asicutvecklare.

– Vi har sett att marknaden går mycket mot att man vill plocka ihop verifierade IP-block när man gör en asic-konstruktion. Det ökar säkerheten i att projekten bli lyckosamma. Vi har ett antal block som är spetsiga inom sina nischer, och passar i många branscher, så för oss var det en ganska enkel väg att slå in på, säger August Pansell som är styrelseordförande i Shortlink.

Tyngdpunkten ligger på IP-block inom radio, främst för frekvensband mellan 433 och 868/915MHz plus kringfunktioner till dessa. Dessutom finns det IP-block för tillämpningar som kräver extremt låg strömförbrukning.

Även om företaget använt blocken internt, och vet att de fungerar, är det en helt annan sak att sak att sälja dem till externa kunder.

– Vi har lagt ingenjörstid i egen bok på att få upp dokumentationen så den svarar upp till den nivå våra kunder behöver.

Kunderna får ett färdiglayoutat block för den aktuella processen, exempelvis 40 nm LP hos TSMC, plus dokumentation som bland annat förklarar hur man kopplar ihop det med andra block i asicen. Vill de ha någon anpassning kan Shortlink också erbjuda detta.

– Ibland går det att ta ett block precis som det är och vi är minimalt inblandade. I en annan konstruktion utgår man från ett färdigt block och justerar efter kundens önskemål.

Affärsmodellen beror på kund och applikation men är en kombination av en engångskostnad och royalty per tillverkad enhet.

Grundaffären kommer dock fortsatt att vara att göra elektronik åt kunderna, ofta i form av en ASIC. På sikt hoppas företaget att IP-försäljningen blir en betydande del verksamheten.

De potentiella kunderna finns inom en rad branscher. Förutom medicinteknik där Shortlink har många uppdrag kan det handla om allt från IoT, jordbruk, mätaravläsning och solcellsan-läggningar.

– Alla tillämpningar där man ska kommunicera över radio har behov av den här tekniken, säger August Pansell.

Som alltid när det gäller asicar behöver man besvara frågan om det är ett vettigt val jäm-fört med en diskret lösning.

Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen.
Prenumerera kostnadsfritt!

– Under de senaste åren har vi sett en ökad efterfrågan, främst är det tre faktorer som dri-ver att man väljer en ASIC. Det är dels att få ned materialkostnaden, dels prestanda som strömförbrukning och storlek och dels att man vill ta kontroll över sin leverantörskedja så man vet var den produceras och att den produceras.

Bakgrund

Shortlink har under mer än 25 års tid utvecklat kundspecifika asicar med fokus på mixed-signal och RF.

Företagets 21 anställda i Karlstad och Linköping gör allt från specifikation, design och tape-out till att administrera tillverkningen som sker hos bland annat taiwanesiska TSMC i en 40 nm-process ­optimerad för låg strömförbrukning och i X-FAB 180 nm.

Några utvalda IP-block:

  • SL40LP_Sub1GHzTrx_1, även kallad Iris, är en transceiver för frekvenser upp till 1 GHz
  • SL40LP_HPXO_1 är en kristalloscillator­drivare för 8–48 MHz
  • SL40LP_2G1PLL_1, en Fractional-N PLL på upp till 2,2 GHz
  • Ett flertal A/D omvandlare, både Sigma Delta och SAR

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)