JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IAR: Så ska armbandsuret programmeras
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF
Embedded expert Det ser ut som ett armbandsur. Men inuti sitter Texas Instruments intelligenta rf-modul eZ430-Chronos. Klockan är inte bara en leksak för elektronikälskare och en utvecklingssats för rf-modulen, utan också en utmärkt plattform för svenska IAR Systems att demonstrera tillståndsmaskiner — som används som programutvecklingsmetod.
Klicka här
för nedladdning!
PDF, 610 kbyte
.
 embexFler kostnadsfria rapporter finns på etn.se/expert
IAR Systems Anders Holmberg presenterar konceptet i en artikel i Elektroniktidningens artikelserie Embedded Expert.
Om man tittar på en typisk sportklocka som en abstraktion, är den ett väldigt gott exempel på ett händelsedrivet system som vid varje given tidpunkt befinner sig i ett av flera skilda lägen eller underordnade lägen.
Med andra ord är sportklockan en typisk tillståndsmaskin enligt gängse definitioner – att trycka på en knapp motsvarar att ge sportklockan indata. Som exempel konstruerar Anders Holmberg en tillståndsmaskin som skiljer mellan långa och korta knapptryckningar och dessutom känner igen och ignorerar transienta knappstudsar.
I ett riktigt produktionsfärdigt program vore kanske strategin att lägga logiken för knappstudshanteringen inuti tillståndsmaskinen inte det bästa alternativet eller ens ett alternativ som man överhuvud taget skulle komma på, men det kan ändå vara ett bra exempel på hur kraftfulla hierarkiska tillståndsmaskiner är.
Rapporten finns här (pdf, 610 kbyte).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)