JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Jordnära AI-tjänster bortom hajpen

Hård hatt på huvudet ska personalen ha, annars kommer den inte in på verkstaden! Den typen av omtänksam bildigenkänning är en av indiska Ignitariums produkter. 

En indisk konsult har fått in en stadig foten på den svenska marknaden och letar nu efter potentiella kunder att erbjuda sina tjänster till. Ignitarium är namnet och det som företaget flaggar för är bland annat några finurliga tillämpningar av maskininlärning.

Bildigenkänning är en paradgren för djup maskininlärning. Ericsson använder Ignitariums smarta kameraövervakning i 5G-tillverkning i en fabrik i Kista för att höja säkerheten. AI-kameran bockar av att personalen klätt på sig skyddsglasögon och andra säkerhetspersedlar.

I ett indiskt sjukhus används samma AI-kamerasystem för att påminna läkare om att hänga på sig sina vita rockar och attiraljer.

Som ett led i marknadsföringen ställde Ignitarium för första gången ut med en monter på svenska inbyggnadsmässan ECS i höstas. Maskininlärning var en kraftig trend på inbyggnadsmässan – överallt stod kameror och filmade och kategoriserade de förbipasserande besökarna. Alla är nyfikna på att om det går trimma deras verksamhet med AI. 

Ignitarium anser sig ha hittat några otvetydigt nyttiga tillämpningar.

Sanjeev Sharma

–Vi visar upp verkliga use cases för maskininlärning – bortom hajpen, säger Sanjeev Sharma. 

Inbyggnads- och EDA-konsulten Ignitarium grundades 2012 och gav sig in på området djup maskininlärning år 2015. Företaget har lanserat ytterligare AI-tjänster sedan dess. En är luftinspektion – att skicka upp drönare 150 meter upp i luften för avsyna tågräls efter exempelvis lossnade bultar. 

–Det finns mycket gammal räls här i världen. Särskilt tuffa vintrar kan introducera defekter.

Också pipelines och kraftfledningar avsynas från drönare. Ignitarium kan även spana efter fel på objekt på löpande band. 

45 ingenjörer jobbar på företaget, som även saluför en egen teknik för inomhuspositionering med centimeternoggrannhet.

Ytterligare svenska kunder ska vara på gång för Ignitarium.
 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)