JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IE blir del av tredelat Memec
Komponentdistributören Memec, som ingår i tyska Veba, har omorganiserat verksamheten i Norden och förstärkt sitt DSP-kunnande med köpet av branschkollegan IE Komponenter.


Från nyår har komponentdistributören Memec en delvis ny skepnad. Precis som i övriga världen vill man här i Norden ha tre dotterbolag, kallade Unique, Insight och Impact. Strax före jul köpte man också den elva personer starka distributören

IE Komponenter, som bland annat är agent för Analog Devices i Sverige.

- I Memecfamiljen får vi större marknadsmuskler och blir bättre positionerade. En nyckelfaktor är Ericssons och andra företags outsourcing av tillverkningen, den trenden gör det allt svårare att stå ensam, säger IE Komponenters vd Bill Österlund.

Något förenklat betyder förändringarna för svensk del att gamla Memec Scandinavia blir Unique Memec, gamla Dipcom blir Insight Memec och gamla Ginsbury slås ihop med nyförvärvet IE Komponenter och blir Impact Memec. En del smärre byten av agenturer har redan skett, men förändringarna i Sverige blir mindre än i många andra länder.

De tre bolagen får varsin nordisk organisation med varsin chef. Unique leds på Nordenbasis av Kenneth Engestang från gamla Memec Scandinavia, Insight leds av norrmannen Nils-Jörgen Hartmann från före detta Bit Elektronikk och Bill Österlund blir Nordenchef för Impact.

- Vi gör det här för att förenkla för våra kunder och för oss själva. Tidigare hade vi 38 olika bolag runt om i världen, som var och en agerade självständigt. Det blev oerhört ineffektivt, säger David Ashworth, chef för Memec plc i Storbritannien.



Konkurrerar ibland


Målet är att de olika bolagen ska ha samma agenturer i alla länder. Vid årsskiftet hade man nått dit till ungefär 95 procent, enligt Ashworth.

De tre dotterbolagen konkurrerar delvis om samma kunder.

Ett typiskt exempel är inom FPGA-kretsar, där Insight och Unique företräder Xilinx respektive Actel. Det är inget problem utan tvärtom en del av själva affärsidén för Memecgruppen, menar Ashworth.

- Hade vi bara varit ett bolag hade vi aldrig kunnat representera två så närliggande huvudmän, konstaterar han.

De tre bolagen delar visserligen ett gemensamt europalager, men anställda på ett av bolagen får ingen information om lagerläget för något av de andra bolagen.

- Den informationen får bara jag och ett fåtal av mina närmaste medarbetare, säger Ashworth.

Memec ingår i tyska Veba, som även äger distributörerna EBV och Wyle samt lagerhållningsföretaget Atlas. Veba är världens tredje största distributörskoncern, efter amerikanska Arrow och Avnet.

Adam Edström

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)