JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mitthögskolans nya renrum för 38 miljoner snart i drift

Den 1 oktober invigs ett helt nytt renrum vid Mitthögskolan i Östersund. För 38 miljoner kronor får då professor Hjalmar Hesselbom och hans forskarkollegor en anläggning som är skräddarsydd för deras behov.
Den 6 september var det fest på Mitthögskolan i Östersund. I närvaro av statsministern och en rad andra prominenser invigdes då det nya campuset på det före detta regementet A4s domäner.
Statsministern fick dock inte se den ur elektroniksynvinkel mest intressanta nyheten - det nya renrummet för elektronikproduktionsforskning.

Under professor Hjalmar Hesselboms ledning investerar högskolan här cirka 38 miljoner kronor, varav 15 miljoner
i själva renrumslokalen och resten i utrustning.

- Det här blir en drömanläggning när den är klar. Vi hade visserligen kunnat överleva ett tag till med vårt gamla renrum, men när hela högskolan ska vara på A4 så var det lika bra att bygga ett stort renrum på en gång, säger han.

Det nya renrummet är en trycksatt kammare på 140 kvadratmeter, för övrigt inrymt där marketenteriet på A4 förr hade sitt kök. Här finns idag en kombinerad sputter och torretsare, och en mönsterpassare som med specialoptik kan alstra divergensfria ljusstrålar om 25 μm över 1 mm. Jämfört med dagens halvledardimensioner långt under 1 μm så kanske det inte låter så imponerande, men forskningen i Östersund fokuserar på tredimensionella byggsätt och kontaktering av chips, och till det är utrustningen perfekt.

I renrummet finns också ett elektronmikroskop som kan rymma hela kretskort, en splitter ny nätverksanalysator och en analysutrustning för mikromekaniska komponenter (DMA, Dynamic Mechanical Analysis). Flera maskiner har tagits med från det gamla renrummet.

- Vi kommer att komplettera med mer utrustning. Vi har ungefär sju miljoner kvar i investeringsbudgeten, säger Hesselbom.

På väg in är en mikrovågsprobstation som ska klara att mäta på substrat. På inköpslistan står också lite ugnar, profilmätare och förångare.

- Vi har letat efter begagnad utrustning men det har inte varit lätt.
Så tyvärr har vi fått bita i det sura äpplet och köpa nytt i många fall.
Vi har varken tid eller råd att köpa billig utrustning som inte passar våra behov, säger han.

Den officiella invigningen sker den 1 oktober. Till dess räknar Hjalmar Hesselbom med att renrummet och den befintliga utrustningen ska vara i drift.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)