JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Oscilloskop från LeCroy under 40 000 kr
Med Wavesurfer-familjen får oscilloskoptillverkaren LeCroy för första gången modeller i det nedre prissegmentet. Den nya serien startar på 39 990 kronor och blir därmed en stark utmanare till Tektronix TDS3000-serie.
Wavesurfer ser ut som en större skokartong med ett litet platt handtag på översidan. Större delen av framsidan upptas av pekskärmen som är på 10,4 tum. Djupet är inte mer än 15 centimeter men har man ändå trångt på bänken finns olika hållare för att hänga upp instrumenten.

Wavesurfer har alla de funktioner man förväntar sig av ett oscilloskop, men LeCroy har lagt till ett antal saker för att underlätta kommunikationen med omvärlden. Bland annat har instrumenten en Ethernetport vilket gör att de kan kopplas upp mot nätet. Användaren kan sedan skicka iväg en skärmdump eller en datafil via epost med en enda knapptryckning. Det går även att använda funktionen för att direkt spara ner data på en nätverksansluten lagringsenhet eller skriva ut på en nätverksansluten skrivare.

Oscilloskopen har tre USB-portar av den senaste versionen 2.0 vilket gör att data kan flyttas med USB-minnen.

Det går också bra att ta med instrumenten ut i fält. Har man inte tillgång till eluttag kan det drivas av ett laddningsbart batteri. Detta ingår dock inte som standard.

Härmar analogskopet
Precis som LeCroys dyrare modeller har Wavesurfer en teknik kallad Analog Persistence. När den slås på går instrumentet över i ett analogliknande visningssätt som gör det enklare att fånga sporadiskt förekommande signaler.

Wavesurfer finns med två eller fyra kanaler och har en analog bandbredd på 200 MHz, 350 MHz eller 500 MHz. Maximal samplingshastighet är 2 GSa/s men då kan bara halva antalet kanaler användas. Varje kanal har ett minne på 250 kSa.

Instrumenten levereras med en passiv prob per kanal. Probarna har en bandbredd på 500 MHz och kapacitans på 9,5 pF. Priset för instrumenten startar på 39 990 kronor och LeCroy lämnar tre års garanti.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)