JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Förarlös tävling nu i storstad
Sensorer och styrsystem kommer att spela en avgörande roll när de 36 utvalda lagen gör upp i den amerikanska försvarsforskningsorganisationen Darpas senaste tävling för obemannade fordon kallad Urban Challenge. Tidigare har tävlingen gått under namnet Grand Challenge och varit förlagd till öde öknar. Den här gången är det en fiktiv stad i Kalifornien med andra fordon och gångtrafikanter som sätter de tävlande på prov.
ImageFinalomgången börjar den 26 oktober och de 20 bästa lagen går vidare till finalen som avgörs den 3 november. Vinnaren får 2 miljoner dollar.

De tävlande fordonen ska köra i en miljö som liknar den som de amerikanska soldaterna möter på uppdrag utomlands. Tävlingen är därför förlagd till George Air Force Base i Victorville, Kalifornien. Anläggningen används normalt av den amerikanska armen för att träna på just operationer i stadsmiljö.

Darpas mål med tävlingen är att driva på teknikutvecklingen för att obemannade fordon i framtiden ska kunna leverera utrustning till stridande förband. I tävlingen kommer de obemannade fordonen, som inte får fjärrstyras, att möta både andra fordon och människor.

Fordonen måste följa de lokala trafikföreskrifterna i Kalifornien och kommer att ställas inför uppgifter som att köra upp på en väg där det finns andra fordon, att köra i rondell och att klara sig genom gatukorsningar med annan trafik.

– De måste köra lika bra som någon med ett körkort från Kalifornien säger Dr. Tether på Darpa i en pressrelease.

Mer information finns på www.darpa.mil/grandchallenge (länk)

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)