JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Medalj till MC2-grundare

Medalj till MC2-grundare

Olof Engström, professor i fasta tillståndets elektronik, får årets Chalmersmedalj för sitt arbete med skapa Chalmers nanotekniklabb och MC2-byggnaden.
Idag är mikro- och nanoelektronik en av Chalmers starkaste forskningsmiljöer, men så har det inte alltid varit. Det beror mycket på det arbete som professor Olof Engström lade ner inför uppförande av MC2-byggnaden år 2000 (länk), och invigningen av labbet året därpå. Investeringen är en av Chalmers största i modern tid.

I huset samordnades alla Chalmers mikro- och nanofabrikation. Tack vare satsningen lyckades flera forskningsgrupper på högskolan etablera sig internationellt. Labbet har de senaste åren också fått stöd av EU-kommissionen vilket attraherat många europeiska forskare.

Olof Engström var föreståndare för MC2-labbet från 1999 till 2003, och före dess dekanus vid E-sektionen. Idag ägnar han större delen av sin kraft kring forskning i nanostrukturer och halvledarkomponenter i flera EU-finansierade projekt.

Engström är en av två Chalmersmedaljörer i år, han delar äran med Oliver Lindqvist, professor i oorganisk kemi. Medaljen instiftades 1948 till 200-årsminnet av William Chalmers födelse, och tilldelas den som "genom intresse och värdefull insats främjat högskolans verksamhet och utveckling". Medaljmottagningen sker vid den årliga promotionen, den 22 maj.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)