JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Döda elbilsbatterier blir hushållsel

Chevy batteryDöda elbilsbatterier blir hushållsel

Fem uppsättningar uttjänta elbilsbatterier från Chevrolet Volt ger ett batteribackupsystem på 50 kWh – tillräckligt för att elförsörja fem normalstora USA-hem i två timmar.
Prototypen demonstreras av General Motors och är framtagen av svenska ABB:s forsknings- och utvecklingscenter i Raleigh, USA. Systemet är moduluppbyggt och kan användas för avbrottsfri el och för balansering av elnät. Prototypen kan leverera 25 kilowatt.

– Ofta när ett elbilsbatteri tjänat ut i en fordonstillämpning, har det bara förbrukat 30 procent eller mindre av sin totala kapacitet, skriver GM i ett pressmeddelande.

Framtida tillämpningar skulle kunna vara att förse hus med el under strömavbrott, att lagra el medan den är billig för användning när den är dyr, eller att utjämna sporadiska elektricitetsalstrare som sol- och vindkraftverk. Tillämpningar av detta slag kallas ”community energy storage”.

GM och ABB säger sig stå beredda att installera och ansluta systemet till elnätet för att en slutlig teknisk utvärdering.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)