JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nvida stämmer Samsung och Qualcomm
Nvidia KaplerNY PATENTFAJT:

Nvidia stämmer Samsung och Qualcomm

Nvidia har misslyckats i snart två år med att få Samsung och Qualcomm att teckna patentlicenser för grafikteknik. Nu stämmer Nvidia dem för patentintrång. Nvidia vill ha skadestånd och importstopp av Samsungs Galaxy-produkter till USA om inte företagen går med på en uppgörelse.
Dessa Samsungprodukter kan drabbas av USA-importförbud:
  • Galaxy Note Edge
  • Galaxy Note 4
  • Galaxy S5
  • Galaxy Note 3
  • Galaxy S4
  • Galaxy Tab S
  • Galaxy Note Pro
  • Galaxy Tab 2
 
Här är de sju USA-patent produkterna sägs inkräkta på
Patentrånget sker i Qualcomms telefonkretsfamilj Snapdragon och i Samsungs dito Exynos.

Den förra använder Qualcomms egen grafikkärna Adreno och de senare använder Mali och PowerVR från Imagination och Arm, båda brittiska företag.

David Shannon
David Shannon
– Det här är en viktig dag för Nvidia.

Så inleder Nvidia:s vd David Shannon i ett blogginlägg sin berättelse om hur det gick till när företaget för första gången i sin 21-åriga historia initierade en patenttvist.

Det är detta blogginlägg som hittills är huvudkällan för information kring patentstämningen. Nyhetsbyrån Bloomberg har fått tomma citat från Qualcomm och Samsung – ”Vi känner till stämningen och håller på att utvärdera den” respektive ”vi kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder”.

Som brukligt i mobilvärldens patentstrider har den förorättade parten dels skickat en stämning till en lokal domstol för att få skadestånd, och dels en stämning till USA:s internationella handelsmyndighet ITC för att få motpartens USA-import stoppad. Det sistnämnda gör man som ett påtryckningsmedel för nå en uppgörelse.

Mobilvärlden har under några år översvämmats av patenttvister. En del kommentatorer har stämplat det som ett ”globalt atomkrig”.

På sistone har det verkat som om ovädret lagt sig, bland annat efter att Apple lagt ner sina tvister med Samsung överallt utom i USA. En orsak är att stämningarna inte haft någon större effekt. En miljard dollar – som Samsung dömts betala till Apple – är en summa som Samsung tidvis tjänar in per månad.

Patentstämmare har också fått ett dåligt rykte. Kritiken har lett till att amerikansk lagstiftning håller på att ändras för att stävja den värsta sortens patentstämmare, den som kallas patenttroll. Patent i sig har till och med fått dåligt rykte – patentmyndigheten anklagas för att  lättvindigt bevilja patent på teknik som egentligen inte har verkshöjd.

Men nu blossar alltså ett nytt patentkrig upp. Och Nvidas vd David Shannon ber inte om ursäkt:

– Samsung och Qualcomm har valt att använda vår IP utan rimlig kompensation till oss.

Han berättar att Nvidia i en lång serie möten försökt övertyga Samsung om att Nvidia har patent som täcker in teknik som Samsung använder. Men att Samsung slagit ifrån sig med huvudinvändningen – enligt David Shannon – att det är Samsungs underleverantörer som använder tekniken, och att det är dit Nvidia bör vända sig.

– Nio miljarder dollar har vi lagt ut på forskning och utveckling sedan 1993, skriver David Shannon.

– Att Samsung och Qualcomm använder vår teknik utan kompensation passar inte alls med vår strategi att få lämplig utdelning på våra investeringar.

Nvidia är mest känt för sin egen tillverkning av grafikprocessorer. Men Nvidia har också IP-inkomster. Sony har licensierat grafikkärnor som företaget integrerat i sina kretsar till Playstationfamiljen. Och Intel betalar enligt Nvidia 250 miljoner dollar om året till Nvidia för patentlicenser.

I juni 2013 släppte Nvidia nyheten att licensiering skulle bli en större del av företagets affärsverksamhet. Till att börja med skulle kärnor i familjen Kepler licensieras ut till andra tillverkare. De används bland annat Nvidias egen GeForce 600-processorfamilj.

Redan innan annonseringen – i augusti 2012 – satt David Shannon hos Samsung i ett första av en lång serie möten där han försökte övertala företaget – världens ledande mobiltelefontillverkare – att ge honom en del av sina pengar i utbyte mot patentlicenser.

Men Samsung var inte intresserat av att ge honom pengar. Ej heller Qualcomm. Så nu stämmer Nvidia dem.
 
 Jan Tångring
REPORTER:
Jan Tångring
När Nvidia presenterade sin plan på att börja licensiera patent och kärnor i fjol somras berättade företaget att det hade fler än 5500 patent och att en hel värld av nya sorters datorprylar dykt upp och öppnat nya möjligheter för företaget att tjäna pengar på sin grafik- och bildbehandlingsteknik.

Idag säger sig företaget ha sjutusen patent. Av dessa har företaget valt ut sju patent för sina stämningar mot Samsung och Qualcomm.

FOTNOT
En tidigare version av denna artikel påstod att Nvidia började uppvakta Samsung i augusti 2013 snarare än augusti 2012.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)