JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Florian ställer trollens vänner vid skampålen
Tyska patentanalytikern Florian Müller vill ställa Ericsson, Apple, Nokia och Sony vid en offentlig skampåle. Företagen samarbetar med patenttroll på ett sätt som enligt Florian Müller skadar ekonomin. Han ber om din hjälp att identifiera fler syndare.
florian
Florian Müller
– Hjälp mig komplettera listan och sprida ljus på problemet, ber Florian Müller på sin blogg Fosspatents.

Svenska Ericsson driver in licenspengar från Samsung på två sätt: dels via ett direkta förhandlingar med Samsung, och dels genom att låna ut en del av sina patent till patenttrollet Unwired Planet och låta det företaget kräva Samsung på pengar.

Det här är ett oskick, menar Florian Müller.  Han kallar affärsmetoden ”antisocial” och ”kränkande”.

– Välbeställda, välansedda legitima patentägare ska inte behöva vända sig till tredjepart för göra affärer med sina branschkonkurrenter, skriver han.

Det är inte bara Ericsson som samarbetar med patenttroll. Han har identifierat ytterligare tre syndare inom datakomvärlden: Apple, Nokia och Sony.

Utöver Unwired Planet har Ericsson också sålt patent till Optis Wireless som bland annat befinner sig i en patenttvist med ZTE och enligt Florian Müller är ett patenttroll.

Nokia är den i samlingen som spridit sina patent till flest troll, inte mindre än sju stycken. Apple har syndat en gång, för länge sedan.

Florian Müller är intresserad av avtal inom smarttelefoner, mobilinfrastruktur, surfplattor och tillhörande teknikområden. På hans finns en länk till ett formulär där du kan lämna uppgifter anonymt.

De här står vid Florian Müllers skampåle idag:
• Apple har sålt patent till Digitude Innovations via skalbolaget Cliff Island LLC
• Ericsson har sålt till Unwired Planet och patent som Ericsson ansökt om ägs idag av Optis Wireless.
• Nokia har placerat patent i händerna på Acacia, Intellectual Ventures, MobileMedia Ideas, Conversant (tidigare Mosaid), Pendrell, Vringo, WiLAN
• Sony sålde tillsammans med Nokia patent till MobileMedia.
Elektroniktidningen har tidigare skrivit om Ericssons affärsupplägg med Unwired (länk).

Enligt Ericsson är samarbetet med Unwired en av flera metoder som företaget använder för att få en rättvis och rimlig avkastning på sitt forsknings- och utvecklingsarbete.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)