JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny utgåva av EMC-standard för medicinteknisk utrustning

Ny utgåva av EMC-standard för medicinteknisk utrustning

Den fjärde utgåvan av EMC-standarden för medicinteknisk utrustning, SS-EN 60601-1-2, innehåller flera stora nyheter. Bland annat ingår nu tester upp till 6 GHz och nya immunitetstester för att öka säkerheten vid användning av mobila RF-sändare i närheten av den elektromedicinska utrustningen.
Standarden är en internationell standard, IEC 60601-1-2, som antagits som europeisk standard och nu fastställts som svensk standard av SEK Svensk Elstandard.

– Genom större fokus på riskhantering och för att ligga mer i linje med konceptet risk för grundläggande säkerhet och väsentliga prestanda, har termen ”life-supporting” tagits bort. Standarden har gått från att vara en renodlad EMC-standard till en mer riskhanteringsbaserad standard, säger Magnus Stridsman på Centrum för medicinsk teknik och IT vid Region Östergötland i ett pressmeddelande.

– En annan nyhet är att SS-EN 60601-1-2 nu specificerar nivåer enligt de olika miljöerna för avsedd användning och den harmoniserar därigenom med IEC 60601-1-11.

Med avsedd användning menas att man tar hänsyn till om utrustningen ska användas i sjukhusmiljö (professional healthcare facility environment), vid vård i hemmet (home healthcare environment) eller någon annanstans (special environment). Kombinerat med det riskbaserade synsättet, innebär det att nivåerna i standarden baseras på de högsta störnivåer som rimligen kan förväntas i den miljö där utrustningen är tänkt att användas. Det har bland annat medfört att vissa gränser för immunitet har satts högre än i tidigare utgåvor.

Standarden innehåller också vägledning om hur man bestämmer immunitetsnivåer för andra (särskilda) miljöer.

Standarden kostar 1091 kronor och kan köpas från SEK (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)