JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tuffa omprioriteringar på Northvolt

Svenska batteritillverkaren Northvolt lägger sin egen slurrytillverkning på is och försöker hitta partners till sin batterimodulstillverkning i Gdansk. Det berättar företaget i ett pressmeddelande idag.

Att företaget förberedde en strategisk översyn var känt.

– Vi måste ta några svåra beslut för att säkra grunden för Northvolts verksamhet, förbättra vår finansiella stabilitet och stärka vår operativa prestation, säger Northvolts vd Peter Carlsson.

Det som företaget meddelar idag är de första stegen i denna översyn.  Northvolt ska nu fokusera på sitt huvudprojekt, volymtillverkning av battericeller. 

Egen tillverkning av katodmaterial skjuts upp. Dels läggs försöket att producera katodmaterial i Skellefteå på is. Dels, som redan känt, har Northvolt övergett planen på att starta en kadodmaterialfabrik i Borlänge, Northvolt Fem. Kommunen har köpt marken och sålt en tredjedel till ett datacenterföretag.

Northvolts battericeller tillverkas sedan produktionsstarten 2021 av katodmaterial från en hemlig kinesisk leverantör, men planen på sikt är att växla över till egen produktion av materialet.

En avdelning med 300 anställda – en tiondel av personalstyrkan i Skellefteå – har arbetat med att producera katodmaterialet och att validera det tekniskt för att kunna använda det i de egna cellerna. Nu läggs den avdelningen i ”underhållsläge”.  Northvolt fokuserar istället på att få upp sina cellvolymer med det inköpta katodmaterialet.

Hur personalminskningen kommer att hanteras berättar inte Northvolt.

– Inga slutgiltiga beslut har fattats.

Ytterligare en strategisk förändring är att  Northvolt söker partners och investerare till sin polska  produktionsanläggning för batterisystem. Och som tidigare meddelats omlokaliserar Northvolt sin amerikanska avdelning för flyplansbatterier till Västerås.

FoU-centret i Västerås påverkas inte enligt dagens pressmeddelande. Inte heller byggena av cellfabriker i Tyskland och Kanada.  

Det litiumraffinaderi som Northvolt etablerar i Portugal nämns inte.

Northvolt beskriver förändringarna som anpassningar till  utmaningar som finns på kort sikt. Grunden för Northvolts affärsidé har inte förändrats – att batteriindustrin är central i kampen mot klimatförändringar och att Nordamerika och Europa vill odla upp ett eget batteriekosystem som är mindre beroende av Kina.

Fler förändringar kommer att presenteras under kommande veckor och månader.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)