JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk-finska konsortiet får inte köpa belgiska GaN-foundryt

Trots att det svensk-finska konsortiet hade det högsta budet och ville driva verksamheten vidare, valde konkursförvaltaren att försöka sälja maskinerna för att få ut mer pengar.

– Konkursförvaltaren förstod inte att värdet av en fabrik är dess personal. Utan dem är det bara utrustning. Detta är en komplex verksamhet som kräver specifik kompetens. De borde ha tagit med de budgivare som var intresserade av att fortsätta verksamheten efter det första budet till förhandlingsbordet, och arbetstillfällen skulle ha sparats, skriver Gerard de Bourbon i ett inlägg på Linkedin.

Han representerade det svensk-finska konsortiet 7 Semiconductors som var spekulant på Belgan (BelGaN) redan i våras innan konkursen, och lade det högsta budet.

– Nu får de bara skrotvärde när fabriken stängs ner. Som man brukar säga: "En affär är inte bättre än den du har". Det verkliga värdet av något är vad någon är villig att betala. Sysselsatta människor är mycket mer värdefulla för ett samhälle och en region.

Enligt konkursförvaltaren, som citeras av belgiska De Tijd, var det högsta budet under 50 procent av vad inventarierna är värda. Han räknar med att sälja dem för 50 miljoner euro.

Fabriken har 440 anställda varav runt 360 skulle kunna få fortsatt arbete om affären går i lås.

Belgan har en lång historia. Företaget grundades som Mietec 1983, köptes av Alcatel 1990, av AMI Semi år 2002 och hamnade hos Onsemi år 2008 i samband med förvärvet av AMI.

Redan 2009 startade arbetet med att ta steget från kiselprocesser på som minst 0,35 µm, till kraftkomponenter i galliumnitrid för fordonsindustrin.

2022 gick stafettpinnen vidare till kinesiska investerare med bas i Hongkong. Företaget bytte namn till Belgan, liksom inriktning från kisel till galliumnitrid. Dessutom skulle verksamheten ställas om till att sälja kapaciteten till externa kunder – att agera foundry – med fokus på fordonsindustrin.

Så sent som den åttonde augusti, en dryg vecka efter konkursen, meddelade Belgan att företagets första generation GaN-komponenter för 650 V var redo att sättas i produktion. Generation två är planerad till senare i höst och generation tre nästa år.

Det handlar om HEMT-transistorer i en GaN-on-Si-process. Transistorerna är av typerna depletion-mode (d-GaN, normally-on) och enhancement-mode (e-GaN, normally-off).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)