JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Testdatorer som tål tuffa tag

Vanliga bärbara datorer är inte anpassade för mätningar och tester på fältet.

För den som inte ständigt sitter på kontor kan därför de bärbara från Dolch vara ett alternativ. De har dessutom plats för instickskort av olika slag.



Vem köper egentligen bärbara datorer som kostar tre gånger så mycket som de normala? Enligt amerikanska Dolch Computer finns det gott om sådana människor. Efterfrågan är stor bland företag som gör specialiserade mätningar och tester på ställen där förhållandena är betydligt tuffare än i kontorsmiljö.

- Varje år spenderar amerikanska företag en miljar dollar på bärbara datorer som ska ersätta sådana som gått sönder. Med våra produkter kan man faktiskt därför spara pengar, säger företagets chef Jim Ciardella.

Gemensamt för Dolchs datorer är att de tål stötar och slag - värstingmodellen klarar 15 g i drift och 30 g när den är frånslagen. 15 g motsvarar ett fall från en meter mot ett betonggolv. De klarar också vibrationer som skulle få en normal bärbar dator att snabbt gå sönder.

Trots de tåliga egenskaperna använder företaget standardkomponenter i stor utsträckning. Hemligheten ligger i höljet som görs av magnesium eller stål, och de specialgjorda gummibussningarna som används för att minska påkänningarna på de mest känsliga komponenterna, det vill säga skivminnet och skärmen. Flera modeller har tangentbord i gummi och skyddade portar, vilket gör att datorn kan användas utomhus i regn eller snöväder. Ett antal modeller tål kyla ner till -40 °C.

Grundutförandet är tekniskt som vilken bärbar dator som helst, med Pentium III elller MMX-processor, 14-tumsskärm och upp till 8 Gbyte skivminne. Alla modeller har dock även plats för instickskort där mät- eller testfunktionerna får rum. De minsta modellerna rymmer ett instickskort, antingen Cardbus, ISA, PCI eller PCMCIA. Den största modellen har plats för tio ISA- eller PCI-kort. För den som har speciella krav kundanpassar Dolch också produkter. Flera av modellerna uppfyller dessutom militära krav.

Metric är svensk representant.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)