JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stor statisk satsning

Verktygsleverantören Synopsys presenterade nyligen Primetime, ett verktyg för statisk timinganalys av stora kretsar. Tre asicleverantörer godkänner redan hjälpmedlet vid sign-off.

Timingsimuleringar på grindnivå är snart ett minne blott. Det hoppas i alla fall Synopsys som nyligen lanserat Primetime, ett hjälpmedel för statisk timinganalys av riktigt stora kretsar. Det beräknar alltså fördröjningen i varje signalväg i konstruktionen helt utan teststimuli.

Primetime sägs arbeta mycket snabbt - runt en miljon grindar analyseras på en halvtimme. Detta skall jämföras med dagens förhärskande metod, grindnivåsimulering med testvektorer, där simuleringstiden kan mätas i dagar eller veckor. Och värre blir det i takt med att kretsarnas grindantal växer.



NEC, SGS-Thomson och Texas


Nykomlingen har fått ett minst sagt varmt mottagande av marknadens asicleverantörer. Trion NEC, SGS-Thomson och Texas Instruments godkänner redan Primetime vid sign-off, alltså då konstruktionen släpps för tillverkning.

IBM lär inom kort göra detsamma. Andra asicleverantörer, exempelvis Lucent och Fujitsu, nöjer sig än så länge med att ge fullt biblioteksstöd.

Noteras bör att Primetime inte är marknadens första statiska hjälpmedel för sign-offstöd. Viewlogics statiska analysator Motive godkändes för drygt ett år sedan av asicleverantören LSI Logic och sedan dess har ytterligare sex asictillverkare slutit upp.

Många tror att sign-off med statiska hjälpmedel snart blir ett nödvändigt alternativ för avancerade kretsar, gränsen sägs gå vid 0,25 μm-kretsar. Dagens asickonstruktörer kan därmed räkna med ett nytt arbetsflöde med funktionella simuleringar på registernivå, syntes av registernivåbeskrivningen till grindnivå och därefter statisk analys för att verifiera timingen. Grindnivåsimuleringar skulle i princip kunna skippas helt.



Tryggt att simulera lite


Men om man frågar en asickonstruktör vad han eller hon tycker om metoden får man ofta svaret att det skulle kännas tryggast att simulera lite på grindnivå i alla fall - man litar inte hundraprocentigt på att syntesverktyget är helt buggfritt. Men förmodligen skulle man nöja sig med färre testvektorer än vid dagens mastodontkörningar.

Ett annat alternativ vore naturligtvis att använda formell verifiering för att kontrollera att grindnivåbeskrivningen har samma funktion som registernivåvarianten. Det alternativet kommer vi förmodligen se allt mer av i framtiden.

Synopsys har givit Primetime täta kopplingar till syntesverktyget Design Compiler, de båda verktygen accepterar samma bibliotek och nyckelkommandona är de samma. Primetime, som utvecklats i samarbete med IBM, finns tillgängligt redan nu under Unix.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)