JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ytterligare ett flashminne för mobilen

Nu sällar sig även AMD till raden av halvledartillverkare med flashminnen för både data och programkod. Bland fördelarna nämns billigare tillverkning, mindre kortyta och lägre effektförbrukning.

Målgruppen är tillverkare av digitala mobiltelefoner, som Ericsson och Nokia.

(Elektroniktidningen, Helsingfors)

Flashminnen har länge använts för att lagra programkod medan EEPROM eller SRAM tagit hand om data. Orsaken är att flashminnena bara kan raderas i block och dessa har varit för stora.

Dessutom är accesstiderna inte de bästa och skrivtiden liksom den tid det tar att radera blocken på tok för lång. Operationerna har inte heller kunnat avbrytas när den väl påbörjats.

- Vår nya flasharkitektur passar inte bara för mobiltelefoner utan för alla typer av inbyggda system, förklarar AMDs marknadschef för flashprodukter Kurt Wolf.

- Den ger en rejäl kostnadsbesparing och dessutom kan konstruktörerna spara kortyta, tillägger han.



Var tredje flash i mobiler


Mobiltelefonmarknaden slukade närmare en tredjedel av alla flashminnen i fjol och dessutom har den mycket hög tillväxt så det är förståeligt att flashminnestillverkarna även vill ta hand om datalagringen.

Under våren har det också kommit lösningar från både Atmel och Intel, men nu är det alltså AMDs tur. Med företagets nya flashminne går det att läsa data samtidigt som man programmerar eller raderar andra sektorer.

Det är möjligt eftersom minnet är uppdelat i två bankar. Den ena innehåller åtta mindre block (2 st 16 kbyte, 2 st 8 kbyte och 4 st 4 kbyte) och det andra innehåller 14 till 32 block om 32 kbyte. Användaren kan läsa från en bank medan programmering eller radering av ett block pågår i den andra banken.

Flashminnena matas med 2,7 V och effektförbrukningen i viloläge är under 0,5 μA. Accesstiden är ner till 90 ns även från viloläge och antalet skrivcykler är garanterat över 100 000.

Kretsarna, som har beteckningen Am29DL800, tillverkas förutom av AMD också av företagets partner Fujitsu. Först ut är 8 Mbit-kretsen som är organiserad som x8 eller x16. Kapseln är TSOP eller μBGA och priset är satt till 9,05 dollar i kvantiteter om 10 000 exemplar.

Tilläggas kan att AMDs liksom Intels flashminnen redan idag sitter i produkter från både Ericsson och Nokia.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)