JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nutek skär i program för elektronikforskning
Elektronikforskningen drabbas hårt av den omorganisation som Nutek genomförde vid årsskiftet.

I praktiken tar satsningen på kiselcentret i Norrköping de pengar som annars skulle gå till elektronikbyggsätt, telekom och komplexa tekniska system - program som nu kortas av eller inte följs upp.



Nutek har stoppat forskningsprogrammet om miljöanpassade byggsätt för elektronik. Det skulle ha pågått i fem år, men fick bara fortgå i två år.

- Vi fick besked av Nutek att man avbryter finansieringen, med motiveringen att man ska koncentrera sig på regionala satsningar, Öresundsregionen samt kiselcentret i Norrköping, säger projektadministratören Roger Rörgren på Institutet för Verkstadsteknisk Forskning.

Konsekvensen blir att ett antal doktorander nu tvingas avsluta sin forskning.

Projektet har lagt fram en rumphuggen slutrapport, se sid 11, där man egentligen inte lyckats dra några slutsatser om hur användbara de nya byggsätten är.

Ett annat program - Komplexa tekniska system - skärs ned med fyra månader. De inblandade förväntas nå resultat på två år och åtta månader i stället för stipulerade tre år. Och av den förväntade satsningen på ett nytt telekomprogram, som skulle avlösa det program som löpt 1993-99, blir nu nästan ingenting.

Även andra program inom materialforskning och programvara berörs av nedskärningarna.



Norrköping tar pengarna


I praktiken betyder förändringarna att satsningen på ett centrum för konstruktion av systemkretsar i Norrköping tar pengar som annars skulle gått till annan forskning. Ansvariga inom Nutek bekräftar den bilden. Norrköpingscentret har uppenbarligen högst politisk prioritet, trots att Nutek knappt fått några extra pengar till detta.

I det så kallade regleringsbrevet, där näringsdepartementet beslutar vad Nutek ska göra, är Norrköpingscentret den enda satsning inom elektronik som nämns explicit. Där står att 25 miljoner kronor dedikeras dit.

- De pengarna ska gå till att få igång centret. Därtill kommer 10 miljoner om året ur Nuteks ordinarie budget som ska matcha industrins satsningar, förklarar Sven-Ingmar Ragnarsson på Nutek.

Han betecknar stämningen inom Nutek som "bestört" och konstaterar att högprioriterade forskningsområden just nu står utan finansiering.

- Vi håller på att tappa rollen som forskningsfinansiär, säger han.

På näringsdepartementet framhåller man att Nuteks uppdrag ligger fast. Nedskärningarna är i stället en konsekvens av den omorganisation som Nutek genomförde vid årsskiftet. Verket delades då i fyra nya områden: innovation, entreprenörskap, näringsutveckling och regioner. Gamla Nutek Teknik försvann, och personalen där är nu verksam i de nya avdelningarna.

- Vi ser över våra arbetssätt. Vi försöker vara mer effektiva för de pengar som står till buds, säger Thomas Aronsson, chef för "innovationssystem IT" inom Nutek.

Han säger också att forskningen inom de program som drabbas inte nödvändigtvis behöver avslutas.

- Vi omdisponerar en del pengar från forskningsprogrammen till nya arbetssätt. Nyligen har vi till exempel sjösatt en 100-miljonerssatsning kallad Aktiv industriell samverkan. Jag tror att ungefär en tredjedel av de pengarna kan gå till IT och elektronik.

- Men förändringarna tar tid, och det går inte idag att säga vilken forskning som kan fortsätta inom de nya arbetssätten, säger han.

I en utredning har KTHs rektor Anders Flodström föreslagit att all forskning utanför universiteten ska finansieras via ett nytt verk - Sektorsforskningsmyndigheten. Huruvida det blir så avgörs i forskningspropositionen som regeringen sk a lägga fram i höst.

Adam Edström

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)