JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenskt RTOS gör det i hårdvara
Ett realtidsoperativsystem implementerat i en FPGA-krets är både snabbare, billigare och flexiblare än traditionella realtidsoperativsystem i mjukvara. Det menar svenska Realfast i Västerås.


- Till skillnad från traditionella realtidsoperativsystem har vi implementerat de tidskritiska delarna av operativsystemet i en FPGA-krets, säger Tommy Klevin på Realfast, som är en av forskarna bakom operativsystemet.

Det nylanserade hårdvarubaserade realtidsoperativsystemet är frukten av elva års forskningsarbete vid Mälardalens Högskola i

Västerås. För att kommersialisera tekniken knoppades företaget Realfast av för ett par år sedan under ledning av biträdande professor Lennart Lindh. Operativsystemet fick sin debut på den tekniska mässan Cebit, och skall nu marknadsföras av Recab i Stockholm.

Operativsystemet kallas för RTU, Real Time Unit, och ryms på ett standard PMC- kort.

- PMC-kortet ger en mycket skalbar lösning. Kortet kan anslutas

till ett inbyggt enprocessorsystem eller till processorkort i ett CompactPCI- baserat flerprocessorsystem, säger Tommy Klevin.

- Vi hoppas på ett stor genombrott nästa år inom telekomområdet där intresset för CompactPCI är markant, säger Lennart Lindh.

Det går att utöka systemet med upp till åtta processorkort utan att man behöver skriva extra programvara, och man kan även använda olika processortyper, som exempelvis DSP-kretsar.

RTU-enheten tar hela tiden hand om schemaläggningen (skeduleringen), och konstruktionen är skalbar vad gäller antalet trådar och prioriteter. Kommunikation mellan trådarna sker via en virtuell buss i hårdvara, som kallas för Virtual Communication Bus, VCB.

Utöver det operativsystemet finns ett litet programvarugränssnitt, det vill säga ett funktionsbibliotek, som krävs för att göra systemanrop mot hårdvaran.

- Man sparar mycket overhead på att skala ner mjukvaran. Programvarugränssnittet skrivs på endast några tiotals rader C-kod, säger Tommy Klevin.

Tack vare hårdvaruimplementeringen är operativsystemet dessutom mycket snabbt. I ett enprocessorsystem blir operativsystemet uppåt tre gånger snabbare än om det implementeras i mjukvara, enligt Klevin. Realfast har dessutom överfört Gnu-utvecklingsverktyg till CompactPCI-systemet.

Susan Kelly



MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)