JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. GHz-vallen sprängd
AMD var först över 1 GHz- barriären, två dagar före ärkerivalen Intel. Båda hävdar att de har tillgängliga processorer. Intel i små kvantiteter, AMD i stora.


På senare tid har kampen skärpts om att ha marknadens för tillfället vassaste mikroprocessor i sin hand. Under många år har Intel varit given ledare i MHz- jakten, men i mitten på september förra året gick AMD överraskande förbi.

- Att vara först över 1 GHz är viktigt. Alla minns Neil Armstrong som var först att gå på månen. Nu kan även AMD skrivas in i rekordböckerna, säger Nathan Brookwood, analytiker på prognosföretaget Insight.

Det var i förra veckan som AMD var först med att faktiskt kunna leverera 1 GHz- processorer till datortillverkarna. Företagets processorarkitektur Athlon har bäddat för framgången.

På bara sex månader har processorns klockfrekvens skruvats upp från 650 MHz till dagens toppnotering.

Men bara två dagar efter AMDs lansering svarade Intel med att släppa en Pentium III som också den klockas med 1 GHz. På Intel hävdar man att det är rena tillfälligheten att de två lanseringsdatumen sammanfaller. Detta trots att företagets ursprungliga plan var att introducera 1 GHz-processorn först till sommaren.

- Det är processutvecklingen som bestämmer tidsplanen och vi har varit lite konservativa, säger Intels affärsutvecklare Toivo Röjder.

Samtidigt menar Intel att man faktiskt har världens snabbaste processor. Inte AMD.

- Vår processor är den enda på marknaden som har ett inbyggt nivå 2-cacheminne som kan klockas med full hastighet.

Och det är viktigt eftersom ett externt minne snabbt blir en alltför trång passage då klockfrekvensen kryper över 800 MHz. Därför har också AMD långt gångna planer på att integrera nivå 2-cache i sina processorer.



Thunderbird ersätter Athlon


- Före sommaren kommer vi att introducera två nya processorer, Thunderbird och Spitfire, som båda har inbyggda nivå 2-cacheminnen, säger Thomas Stenberg, på Rep-it Nordic, som representerar AMD.

Thunderbird ersätter Athlon och får 256 kbyte inbyggt nivå 2-cache, medan Spitfire ersätter K6 och förmodligen får 64 kbyte inbyggt nivå 2-cacheminne. Slutsatsen blir att AMD har stor chans att behålla ledartröjan i klockfrekvensracet ytterligare ett tag, åtminstone fram till årsskiftet då Intel planerar att introducera en ny processorarkitektur, med kodnamn Willamette. Ett tidigt exemplar - klockad med 1,5 GHz - visades upp på Intels utvecklingskonferens i förra månaden.

Vilket företag som blir först ut med kommersiella system som klockas i gigahertzhastighet är det ännu för tidigt att sia om. Antingen blir det IBM, HP eller Dell som alla visade upp fungerande prototyper under Intels utvecklingskonferens, eller så blir det Compaq Computer eller Gateway som båda är först med att få ta del av AMDs nya processor.

Anna Wennberg

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)