JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Från kod till graf

Verktygsleverantören Summit lanserar marknadens första hjälpmedel som genererar grafer utifrån hårdvarubeskrivande kod.

Verktyg som förvandlar grafer till hårdvarubeskrivande kod har funnits i flera år. Men nu presenterar Summit Design Automation marknadens första hjälpmedel som gör precis tvärt om: genererar grafer från kod.

De nya finesserna har bakats in i företagets grafiska konstruktionsverktyg Visual HDL. Hjälpmedlet läser VHDL eller Verilog på registernivå. Utdata är tillståndsmaskiner, blockdiagram och flödesscheman som konstruktören sedan kan betrakta och kanske ändra.



Grafer lättare att begripa


Grundidén är att grafiska beskrivningar är lättare att förstå än kod. Nykomlingen kan därför komma till nytta på flera olika sätt. Typfallet är en gammal, dåligt dokumenterad kodsnutt som skall återanvändas. Med Visual HDLs hjälp genereras då grafer som gör det lättare att begripa och kanske förbättra konstruktionen.

Konstruktören kan naturligtvis även använda verktyget för att dokumentera en egenhändigt skriven kod.

Text-till-graf-funktionen kan också komplettera ett beteendesyntesverktyg - alltså ett verktyg som syntetiserar VHDL-kod på hög abstraktionsnivå till registernivå. Utdata från dessa hjälpmedel brukar vara tämligen knepig att tolka, men efter en omgång i Visual HDL kan konstruktören betrakta grafer och på så vis bedöma om beteendesyntesverktyget är på rätt spår. Verktygen skall finnas tillgängliga i sommar.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)