JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Styr fjärrkylan via Internet

En krets som kopplar ihop kylregleringen och det lokala datanätet gör det möjligt för Stockholm Energi att styra och reglera sin fjärrkyla på Södermalm från vilken dator som helst kopplad till Internet.


Det är företaget Itec som utvecklat styrkretsen kallad Rebo, reläbox, och den tillhörande programvaran för Stockholm Energi. Genom att mäta flödet samt in- och uttemperaturen på vattnet får man alla nödvändiga data som krävs för den totala övervakningen.

Styrkretsen är byggd runt en PIC-processor som programmerats i assembler. Itecs lösning sänker kostnaden för energiövervakningssystem dramatiskt samtidigt som det förenklar administrationen avsevärt.

- De flesta av dagens system som mäter energi använder sig av en lina per mätpunkt vilket inte bara är slöseri med kabel utan framför allt medför det ett ohyggligt administrationsbesvär, säger Björn Skinstad på Itec.

- Vi tänkte tvärtom och utnyttjade nätet istället. Vi är inte helt säkra på om vår konstruktion är världsunik eftersom den världspatentsökning vi gjorde gav oss ett antal patentbeskrivningar på japanska, som ingen av oss begriper.

Han är dock säker på att Stockholm Energi är först med att använda applikationen. Systemet är inte enbart begränsat till luftkonditionering. Konstruktionen klarar all standardiserad protokollhantering och kan därmed reglera vilken apparat som helst som har en signalutgång i form av ett pulsmodulerat eller seriellt gränssnitt.



Spara energi automatiskt


Itec jobbar vidare med att ta fram ett system som automatiskt optimerar energiförbrukningen grundat på omfattande statistiska mätningar.

- Vet man att man utnyttjar energin optimalt och dessutom kan se sin egen energiförbrukning när som helst, så känns det självklart bättre att betala sin räkning, tror Björn Skinstad.

Naturligtvis kan man betala sin räkning via Internet så fort avtal med banker finns på plats.

Thomas Hedlund

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)