JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Saab och Celsius satsar på positionering

Saab och Celsius köper 50 procent vardera av GP & C Sweden från Svenska Rymdaktiebolaget.

Därmed breddar företagen sin gemensamma satsning på system för säkrare flyg- och sjöfart.



- Vi har arbetat med positioneringssystem tillsammans med Celsius i några år nu. När Rymdbolaget ville sälja sin verksamhet inom området tyckte vi det var lämpligt att föra samman våra aktiviteter i ett gemensamt bolag, säger Roland Gäreskog, chef för strategisk planering på Saab Dynamics.

- Vi har hittills koncentrerat vår verksamhet på civilt flyg inom bolaget TTAB, medan Rymdbolaget har koncentrerat sig på marina tillämpningar.

Båda företagens produkter bygger på samma svenska patent. De utnyttjar GPS för att bestämma den egna positionen. Via radio förs sedan all information, exempelvis position och identitet, över till andra användare av systemet.

- Idag gör vi inte helt identiska system, utan lösningarna kan närma sig varandra ytterligare. Tanken är att de produkter och den utveckling vi gör hädanefter skall komma två marknader tillgodo.



Ingen gemensam standard


Redan idag är tekniken standard på den marina sidan. Däremot är den inte lagstiftad, vilket dock Roland Gäreskog tror att den blir under året.

- Flyget ligger lite efter i standardiseringsarbetet, men det är inga tekniska problem som ligger till grund. Snarare är det svårt att få alla nationer att vara överens om en gemensam standard.

Att TTAB och GP & C blir ett gemensamt företag är klart. Var det skall ligga eller heta är däremot fortfarande oklart. Några planer på att flytta verksamheten från Stockholm, där GP & C är beläget, finns emellertid inte.

GP & C omsatte 8 miljoner kronor och hade tio till tolv verksamma under förra året. I TTAB var något fler engagerade.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)