JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Inget är så bra att det inte kan bli bättre

I många avseenden var Elektronik/EP-99 en mycket bra mässa. Väl arrangerad, många - och kvalificerade - besökare, ambitiösa montrar, professionellt bemötande i montrarna, och överlag mycket god stämning.


Det goda utfallet i Stockholm blir en tuff utmaning för Svenska Mässan i Göteborg, som ju står värd för nästa stora branschevenemang, Komponent 2000 med Elektronikproduktion, 5 - 9 september nästa år.

Relationerna mellan de båda mässarrangörerna präglas numera av en ganska vänskaplig rivalitet, till fromma för såväl bransch som besökare. De båda arrangörerna har goda kontakter - Göteborgsarrangörerna har en monter där de tar upp bokningar på Stockholmsmässan, och vice versa. Projektledare Ulla Oddhammar på Svenska Mässan åkte hem med drygt halva mässytan redan bokad.

Och visst finns det möjligheter att göra mässan ännu bättre, och framför allt mer komplett. De stora komponentdistributörerna Arrow och Avnet saknades på Elektronik/EP, vilket somliga ansåg vara inget mindre än en skandal. De ledande leverantörerna av konstruktionsprogramvara - Mentor, Cadence och Synopsys - var inte heller närvarande, något som definitivt fick konsekvenser för besökarprofilen. Om dessa fem kunde förmås ta sitt branschansvar skulle mässans dragningskraft säkerligen öka bland Sveriges konstruktörer.

Vad som också verkligen behövs är något som lockar halvledartillverkarna. Namn som Motorola, Texas Instruments, ST Microelectronics och Philips borde inte lysa med sin frånvaro på Sveriges största elektronikmässor. Tidigare satsningar på detta område har dock inte fallit väl ut, oavsett om de ackompanjerats av aldrig så kvalificerade seminarier och betitlats med piffiga namn som Halvledartorget eller Silicon Street. Här måste en god idé kläckas, gärna i så god tid före Komponent 2000 att arrangörerna där hinner genomföra den.

Elektroniktidningens egna satsningar på daglig mässtidning och intervjuer på scen av branschens portalfigurer i Heta Stolen föll också väl ut, se nästa sida. De sju intervjuerna i Heta Stolen lockade närmare 500 personer - nästan lika mycket publik som alla de 19 tekniska seminarier som arrangerades av Konferensinstitutet S:t Erik.

Vad tyckte du själv om mässan? Eposta gärna dina kommentarer, adressen är Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)