JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tord Wingren efterlyste bättre skärmar i Heta Stolen

- Nästa generations bredbandstelefoner är en bra möjlighet för nya komponentleverantörer att komma in på Ericsson, sade Tord Wingren när han frågades ut i "Heta Stolen" av Elektroniktidningens chefredaktör Adam Edström om vilka komponenter som behövs i morgondagens mobiltelefoner.


Tord Wingren är chef för forskning och utveckling av produkter i nya mobiltelefonsystem i Lund. I hans ansvarsområde ingår bland annat tredje generationens mobiler liksom den nya korthållslänken Bluetooth.

- Vi är mer öppna för att byta leverantörer i helt nya generationer när integrationsgraden och volymerna inte är så höga, sade Tord Wingren.

- I GSM-telefonerna fortsätter vi gärna med de leverantörer vi redan har. Där kan vi inte riskera kvaliteten och leveranstiderna.

Samma krav som för komponenterna gäller också IP-leverantörerna, de företag som säljer färdiga byggblock till integrerade kretsar.

- Vi är alltid öppna för sådant som kan tillföra nya funktioner eller öka flexibiliteten. Om jag hittade en skärm som gick att veckla upp som en dagstidning skulle jag köpa den direkt, sade Tord Wingren.

Just skärmtillverkarna var han annars besviken på.

- Utvecklingen går väldigt långsamt och skärmarna drar alldeles för mycket ström.

Hur kommer man då in som komponentleverantör hos Ericsson?

- Vi har ett antal specialister som bevakar olika teknikområden och håller reda på vilka leverantörer som finns. Men en bättre väg för nya leverantörer är att kontakta någon av våra experimentverkstäder som jobbar med nya koncept. De är öppnare för nya leverantörer, sade Tord Wingren.

Dagens telefoner innehåller runt 400 komponenter som kommer från 30 till 40 huvudleverantörer. Ericsson byter ut tre till fyra huvudleverantörer och några nischleverantörer per år.

På frågan vad som skiljer Ericssons telefoner från konkurrenterna sade Tord Wingren:

- Jag vill påstå att vi är ledande. Det är inte så lätt att se skillnaden när man öppnar telefonerna men vi använder mindre kiselyta per funktion än våra konkurrenter.

- Numera är det inte så trångt i mobilen. Vi har enligt min mening faktiskt för mycket luft i dem nu för tiden.

Däremot trodde han att det dröjer innan vi får se en enkretslösning:

- GSM-telefonerna utvecklas fortfarande för snabbt. En enkretslösning skulle bli omodern innan den kom i produktion.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)