JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mikrovia ett måste för mönsterkorten

Prognosen för den svenska mönsterkortsbranschen är "svagt optimistisk". Men utmaningarna är många, enligt Heta Stolen-deltagarna Peter Wahlberg, IVF och Stefan Lager, Viasystems.


- Mikroviatekniken är den största tekniska utmaningen för Sverige, sade Stefan Lager, nordisk marknadschef för den snabbväxande amerikanska mönsterkortstillverkaren Viasystems.

Med mikroviateknik menas en grupp metoder för mycket små förbindningar, eller "mikrovior", mellan de olika lagren i kortet. Peter Wahlberg, chef för elektronikproduktionsavdelningen på IVF, höll med om vikten av mikrovior. Han visade fram ett SBU-kort, (Sequential Build-Up) en variant på mikroviatekniken, för att inspirera publiken.

- Branschen måste ta sig in på nya teknikområden. Vi måste själva utveckla framtida mönsterkort, sade han.

Den svenska mönsterkortsindustrin har hittills klarat sig på en "lagom kvalitetsnivå". Men enligt Stefan Lager räcker detta inte längre. Visserligen har det av IVF initierade MQS-projektet, Mönsterkortskvalitet genom samverkan, bidragit till ett kvalitetslyft i branschen. Mer behövs dock.

- Duktiga kunder som ställer höga krav på leverantörerna får alltid kort av högre kvalitet, menade Lager.



Specifika teknikområden


En knivig fråga är dock vem som skall finansiera utvecklingen. Stora tillverkare, som Viasystems, har där större möjligheter än de mindre.

- Många företag kommer att nischa in sig på specifika teknikområden. Man kommer också att tvingas tänka mer på hur mönsterkort ska se ut för att klara olika frekvensband, spådde Peter Wahlberg.

Trots utmaningarna tvivlade varken Peter Wahlberg eller Stefan Lager på branschens förmåga. Men någon större optimism råder inte.

- Ungefär 3,5 på en skala mellan ett och fem, sade Stefan Lager.

Susan Kelly

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)