JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Asic är billigt, men FPGA är flexibelt

Det blev en intensiv diskussion när asicförespråkaren Roger Ahlm från Avancerade Logikmaskiner mötte FPGA-vännen Göran Bilski, konsult på Enator i Göteborg i Heta Stolen.


- Elektronikkonstruktion som bygger på FPGA-teknik är onödig och för bara med sig ett enormt slöseri med pengar, menade Roger Ahlm.

Göran Bilski höll inte med, utan ansåg istället att vår föränderliga värld kräver flexibla FPGA-konstruktioner. Bilski tycker att en elektronikkonstruktör ska överväga FPGA vid varje konstruktionsprojekt.

- För att följa med utvecklingen och vara först på marknaden måste designen påbörjas innan standarder är satta, och det går bara att göra med FPGA. På det sättet fungerar FPGA som "mjuk hårdvara", menade han.

Asic är dock att föredra i många sammanhang. Det är enda möjligheten för konstruktioner som kräver några analoga delar. Även när det finns krav på höga klockfrekvenser eller låg strömförbrukning är asic det enda möjliga alternativet.

- Men FPGA-kretsarna utvecklas hela tiden, de blir större och kräver inte lika mycket strömförbrukning. Numera ligger även tillverkningsprocessen i samma klass som asicar, påpekade Bilski.

Att asic kan vara det billigare alternativet vid höga volymer är dock en sanning.

- Det finns gott om skräckexempel i industrin på felaktig och onödig användning av FPGA. Att Det är att kasta bort pengar, menade Roger Ahlm.

Han ville inte hålla med om att det är svårare att göra en asic än en FPGA. Men han menade att det är viktigt att göra rätt från början när man tänkt använda en asic. Ändringar efteråt innebär en ny asic, med nya kostnader och ny tidsåtgång.

- Men FPGA medger alltid att man kan göra om konstruktionen om nya standarder eller nya funktioner tillkommer, sade Bilski.

Den flexibilitet som Göran Bilski förespråkar med FPGA tyckte Roger Ahlm bara är ett sätt för konstruktören att kunna rädda sitt eget skinn när något är fel.

- Naturligtvis arbetar man lika metodiskt och noggrant vid FPGA-design även om det går att korrigera felen, sade Bilski.

- Det finns egentligen bara en aspekt där FPGA klår asic, och det är möjligheten till omprogrammering i det färdiga systemet, sade Roger Ahlm.

Thomas Hedlund

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)