JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Analytiker tror på smarta hushåll

Analytiker på Merril Lynch tror att intelligenta hushållsmaskiner anslutna till Internet kan bli en större marknad än persondatorer.


Intelligenta hushållsmaskiner kommer att driva nästa stora våg av efterfrågan från dataindustrin. Allt fler hushållsmaskiner kommer att utrustas med mikroprocessorer och anslutas till Internet. Det handlar om allt från kaffebryggare till stereoapparater. Det är detta mycket breda genombrott för intelligenta hushållsmaskiner som är grunden för de nya hemnäten.

Det skriver amerikanska Merril Lynch i en viktig trendanalys hösten 1998.

Försäljningen av dessa intelligenta hushållsmaskiner kommer år 2005 att ha passerat pc-försäljningen värdemässigt, enligt de amerikanska analytikerna. År 2005 säljs 250 miljoner intelligenta hushållsmaskiner, vilket kan jämföras med att 60 miljoner pc såldes 1995.

Antalet användare tål också att jämföras. År 1994 fanns cirka 100 miljoner pc- använder, och år 2005 spås cirka en miljard människor använda intelligenta hushållsmaskiner.

Genombrottet för dessa maskiner kommer att innebära ett slut på det duopol som Microsoft och Intel upprätthållit i mer än 10 år för pc-världen, anger Merril Lynch.

Särskilt Intel är hotat av den nya trenden. Men Merril Lynch tror inte heller att Windows CE kommer att få någon stark ställning på den nya marknaden.

I flera decennier har dataindustrin producerat maskiner avsedda för generella ändamål. I den nya världen med intelligenta hushållsmaskiner kommer datakraften i varje hushållsmaskin att vara specialiserad för ett fåtal uppgifter.

GA

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)