JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Jini knyter ihop hemmets apparater

Med Jini planerar det amerikanska dataföretaget Sun knyta samman alla slag av utrustningar som kan uppträda som Javaobjekt; datorer, skrivare, scannrar, hårddiskar, videospelare, DVD-spelare, cd-spelare, Internet och tv- mottagare.

Jini är tredje steget i Suns Javastrategi. I det första steget lanserades programspråket Java som kan användas på de flesta maskiner. Det andra steget var virtuella maskiner där Javaprogramvara kan exekveras. Det tredje steget är nätarkitekturen Jini som skall tillåta distribuerade virtuella maskiner att arbeta som ett enda system.

Jini, som presenterades sommaren 1998, innebär att alla apparater som innehåller en mikroprocessor kan kommunicera med varandra.

Några tyngre globala företag har redan uttalat sitt stöd för Jini. Högst upp på Suns egen lista står Ericsson, som anger att Jini representerar ett viktigt paradigmskifte som företaget tror på. Fördelarna med smart signalering i IP- näten är uppenbar eftersom dörren öppnas för automatisering och många nya nättjänster.

GA

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)